Navigând pe aromele Dunării. Tur gastronomic, la TULCEA, pentru turiștii străini
Publicat de Bogdan Comșa, 15 aprilie 2016, 10:41
Istoria şi cultura locală, aşa cum au fost păstrate din generaţie în generaţie în preparatele tradiţionale nord-dobrogene fac subiectul unei noi oferte turistice ‘Navigând pe aromele Dunării’ promovată de Slow Food România şi Asociaţia ‘Ivan Patzaichin-Mila 23’ în acest sezon estival.
‘Navigând pe aromele Dunării’, proiectul de turism responsabil al Slow Food Bucureşti Valahia Gusturilor, va aduce începând cu finele lunii viitoare la Tulcea grupuri de italieni originari din zona Friuli, care vor vizita atât Bucureştiul cât şi judeţul Tulcea.
‘După cinci ani de tatonări, anul acesta pentru prima dată, Dobrogea oferă un tur gastronomic turiştilor străini. Întâlnirile cu tulcenii din localităţile izolate din judeţ, Crama regală din Măcin, Parcul Naţional Munţii Măcinului, oraşul Tulcea şi localitatea Mila 23 din Delta Dunării sunt câteva repere ale acestui prim tur gastronomic’, a declarat Tiberiu Cazacioc, coordonatorul Slow Food Bucureşti Valahia Gusturilor şi colaborator al Asociaţiei ‘Ivan Patzaichin-Mila 23’.
Din perspectiva Asociaţiei ‘Ivan Patzaichin-Mila 23’, mâncarea, unul din cele mai importante şi reprezentative simboluri culturale ale unei regiuni, este o parte a istoriei insuficient promovată, iar bucătăria Deltei Dunării este de o bogăţie fascinantă prin diversitatea reţetelor, a ingredientelor specifice, dar şi a instrumentelor folosite în prepararea hranei.
‘Pe baza serviciilor oferite de localnici printr-un plan eficient de vizitare şi exploatare a biodiversităţii, Delta poate oferi experienţe turistice unice, protejând şi promovând în acelaşi timp patrimoniul natural unic’, afirma recent la Tulcea vicepreşedintele asociaţiei, Teodor Frolu.
Proiectul ‘Navigând pe aromele Dunării’ este dezvoltat de Asociaţia ‘Viaggiare i Balcani’ în cooperare cu diverse organizaţii locale, precum mişcarea Slow Food în România, cu activităţi în Albania, Bulgaria, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Slovenia, România.
‘Organizatorii le oferă turiştilor interesaţi trasee de turism responsabil precum ‘Bulgaria, un mozaic de natură, cultură şi hrană’, ‘Croaţia, vacanţă cu bicicleta şi cu barca’, ‘Albania, de o mie de ori ţara vulturilor’. (…) Cât priveşte mişcarea Slow Food, trebuie amintit că în România există 11 Convivia Slow Food, două Prezidii (‘Brânză de burduf’ şi ‘Dulceţurile saxone’), şi o Arcă de Gustului. Aceasta este o bază de date de referinţă creată de mişcarea Slow Food din fiecare ţară, ca instrument de conştientizare a importanţei produselor culinare locale, a soiurilor vegetale şi a speciilor de animale specifice’, a menţionat Tiberiu Cazacioc.
Slow Food este o organizaţie eco-gastronomică, non-profit, înfiinţată pentru a contracara moda fast food-urilor specifice unei vieţi consumataă în viteză, pentru a împiedica dispariţia tradiţiilor gastronomice locale şi scăderea interesului oamenilor pentru mâncarea de calitate. Povestea Slow Food a început în 1986, în orăşelul italian Bra, locul de baştină al fondatorului mişcării, jurnalistul Carlo Petrini.
Sursa: Agerpres
Foto: Remembertravel.blogspot.com