(Audio+foto) – Prânz călugăresc la Mânăstirea Crucea
Publicat de Liliana Fustanela, 7 aprilie 2016, 13:07 / actualizat: 8 aprilie 2016, 21:58
9 măicuțe și starețul Dan Ilarion îi așteaptă pe credincioși , duminică de duminică, să vină la liturghie, la 60 de km de Constanța, la poalele celui mai înalt deal din județ, Dealul lui Allah (Allah Bair) , la Mânăstirea Crucea .
Allah Bair are 204 m și până în vârf vei da de un izvor tămăduitor, de mare adâncime , apărut miraculos într-un relief de șisturi verzi , încă de când Dobrogea se afla sub stăpânire otomană. La poalele acestui deal, în 2005 a fost pusă piatra de temelie a Mânăstirii Izvorul Tămaduirii, cu binecuvântarea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
”Mânăstirea Crucea este o oază de spiritualitate, un loc de meditație, de adâncă simțire duhovnicească” , spune IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Este un loc în care găsiți o familie armonioasă de maici și pe părintele duhovnic Dan Ilarion.
Cât privește, postul, Înaltul Ierarh al Dobrogei spune că ” fără post, nu vine sărbătoare. Toți credincioșii trebuie să simtă urcușul pe care mergem spre Înviere. Postul are trepte de suiș către Dumnezeu. Este perioada cea mai sfântă, cea mai adâncă în cugetare și trăire. Postul este Maica tuturor poruncilor și începutul tuturor poruncilor. Cine nu postește , înseamnă că întoarce spatele lui Issus . Postul este în firea organismului , nu este împotrivă. De multe ori dulceața mâncărurilor de dulce sau satisfacția acestora este otrăvitoare. Postul ajută la curățirea trupului, este bucuria sufletului , este o jertfă prin care dobândim ceva valoros. Postul trebuie să aibă o motivație religioasă, prin post te apropii să dai mâna cu Dumnezeu ”.
La Mânăstirea Crucea , postul se bazează pe alimentație sănătoasă: legume, rădăcinoase, semințe, fructe și sunt așa de bine preparate că te vor convinge că poți consuma doar produse vegetale întreg anul.
Supă de ciuperci pleurotus, dreasă cu smântână de nuci de caju, lipii făcute din tărâțe, ovăz , semințe de floarea soarelui și dovleac, sărmăluțe în foi de varză murată, brânză tofu , crochete din legume și piure, pastă din urzici sau de humus, ruladă cu banane sau prăjitură Albă ca zăpadă , fac parte din meniul de post, dacă vă cazați la mânăstire în această perioadă dinaintea Sărbătorilor pascale. Capacitatea de cazare în chilii este de 15 locuri.
Maica Teodora spune că rețetele sunt raw vegan și cea care le învață să gătească astfel este soția ctitorului mânăstirii. Pe ce se bazează această alimentație raw vegan ? Pe ideea că trebuie să adăugăm în hrana zilnică, cantități mari de origine vegetală și preparate fără foc.
Alimentele de bază sunt : legumele, germenii şi vlăstarii, seminţele şi nucile ,fructele naturale în proporţie destul de mică, dar şi cele uscate în mod natural.
” Viața în mânăstire este frumoasă, să poți sluji lui Dumnezeu, să poți face o faptă bună semenilor”,spune Maica Teodora. Ea și celelalte 8 măicuțe se trezesc zi de zi la 3 și jumătate dimineața, se roagă, participă la slujbe și gospodăresc în mânăstire . Bucuria lor este imensă , duminica când după slujbă, participanții servesc masa împreună ca într-o mare familie creștină,spune Maica Teodora :
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)