Constănțenii nu sunt mulțumiți de toaletarea copacilor
Publicat de Adrian Băncilă, 6 aprilie 2016, 15:46
Cei mai mulţi dintre constănţeni consideră că ceea ce li se întâmplă copacilor din Constanţa numai toaletare nu se numeşte. Unii susțin că „mai mult se taie, nu se toaletează”. Alții spun că pomii ar mai fi trebuit lăsați puțin. „Este clar că nu se vor mai dezvolta niciodată, atâta timp cât nu mai au frunze, ramuri, nu mai au cum să se dezvolte, este clar că acești copaci se vor usca”, spune un alt constănțean.
Şeful Serviciului Spaţii Verzi din cadrul Primăriei Constanţa, George Coman, horticultor de meserie, a declarat că ştie că arată rău copacii, dar că intenţia sa nu este să îi omoare, ci să îi menţină în viaţă.
„Din vegetația arboricolă, plopii reprezintă 70 – 80%. Dat fiind faptul că nu s-a intervenit niciodată probabil, ei au ajuns să aibă o creștere necontrolată. Se execută lucrări de tăiere a copacilor uscați, toaletare a copacilor. Acolo unde a fost făcută o intervenție în creștere arată rău în momentul în care o faci, dar ea este regenerativă. Practic, dacă nu o fac am probleme. Dacă eu aș face o cheltuială la un pom care a crescut foarte strâmb, i-am luat doar vârfurile, n-am rezolvat nimic esențial. Eu încerc să-i țin în viață, nu să-i omor. Nu se taie decât copacul foarte, foarte uscat. Eu execut în oraș, în aliniamente ce îmi doresc eu, dar în cvartale de locuit, ce își doresc locatarii. Pentru că, în contextul în care, mi-a făcut o cerere, eu nu am executat-o și i-a căzut pe mașină, sunt răspunzător daune”, a explicat George Coman.