Mangalia și Tulcea, printre Primăriile codașe la respectarea Legii transparenței
Publicat de , 5 aprilie 2016, 11:58
Numărul informațiilor de interes public, afișate pe paginile de internet ale Primăriilor de Municipiu s-a dublat în urma evaluărilor din ultimele două luni ale Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) comunicate public, se arată într-un comunicat de presă.
Dacă la începutul acestui an din cele 103 Primării de Municipiu și cele 6 ale sectoarelor Bucureștiului, peste 50% din indicatorii prevăzuți de legile transparenței nu se regăseau pe paginile de internet ale acestora, în urma activităților de standardizare propuse de MCPDC, numărul informațiilor de interes public crescând substanțial (cu peste 400 de documente afișate).
Primăriile cu cele mai puține informații publice prevăzute de Legea nr. 544/2001, sunt la nivelul lunii martie, conform centralizatorului MCPDC, cele din: Drăgășani, Mangalia, Carei, Lupeni, Băilești, Orșova, Toplița, Tulcea, Codlea, Drobeta-Turnu Severin, Bârlad, Blaj, Motru, Miercurea Ciuc, Tecuci, Sighetu Marmației.
Afișarea informațiilor referitoare la Planul de Achiziții Publice pe 2015 continuă să lipsească de pe paginile de internet ale Primăriilor de Municipiu și sector, chiar dacă numărul Unităților Administrativ Teritoriale care afișează informații cu privire la anunțuri ale achizițiilor publice este în creștere. Conform ultimei situații MCPDC, a respectării legii nr. 544/2001 aproximativ jumătate dintre Primăriile de Municipii respectă integral cerințele de difuzare a informațiilor publice în mediul online. Totodată 50% din cele 103 Primării de Municipiu și 6 de sector au publicat rapoartele de evaluare pentru anul 2015.
Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic observă un progres în afișarea la nivel local a informațiilor publice. Bistrița, Cluj-Napoca, Curtea de Argeș, Hunedoara, Onești, Râmnicu Sărat, Râmnicu Vâlcea, Târnăveni, Vaslui sunt primării de municipiu care și-au completat în totalitate informațiile care lipseau la monitorizarea de la începutul anului 2016.
Afișarea, din oficiu, a tuturor categoriilor de informații prevăzute de legea privind accesul la informațiile de interes public reprezintă unul dintre obiectivele strategice ale Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC). Centralizarea gradului de conformitate al celor 103 primării de municipii și 6 sectoare cu prevederile minimale din legislația transparenței referitoare la lista documentelor obligatorii a fi afișate pe pagina de internet a primăriei poate fi consultat aici.
Vor urmări în mod constant modul în care această situație evoluează, în paralel MCPDC extinzând cadrul acestui demers prin determinarea primarilor de municipii să afișeze și alte categorii de informații cerute insistent de societatea civilă: Planul Achizițiilor Publice, și execuția bugetară. Demersul MCPDC are inclusiv rolul de a stimula toate autoritățile publice centrale și locale, nu numai să se conformeze legii, ci să adopte un comportament realmente deschis față de cetățeni, afișând informații relevante despre deciziile luate și bugetul executat.