L.O.VE Marea Neagră – Laboratorul oceanografic pentru vacanțe
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 3 aprilie 2016, 21:00
Societatea de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului Marin Oceanic – Club lansează mâine proiectul „L.O.VE MAREA NEAGRĂ – LABORATORUL OCEANOGRAFIC PENTRU VACANȚE”.
Acesta are ca obiectiv principal cartarea habitatelor de interes comunitar din zona Constanței până la o adâncime de 5 metri în vederea: (1) realizării unui plan de management pentru speciile de faună și floră ce necesită o atenție deosebită din punct de vedere conservativ, (2) dezvoltării unor instrumente și metode educaționale pentru public.
În egală măsură, proiectul L.O.VE. Marea Neagră se adresează tinerilor din mediul liceal interesați de domeniul științelor naturii, cartografiei și specializărilor tehnice.
În cadrul acestui proiect, în urma unei campanii de informare desfășurată în liceele din Constanța (clasele a XI-a) și a unui concurs de fotografie, vom selecta un număr de 10 elevi care vor participa la un program de instruire și descoperire a modului de lucru al profesioniștilor din domeniile științelor naturii, scufundării autonome, cartografiei cu ajutorul echipamentelor și aplicațiilor profesionale, în teren.
Elevii participanți la concurs vor realiza fotografii ce vor prezenta flora și fauna din Marea Neagră și de pe malurile acesteia, precum și nevoia de a proteja biodiversitatea marină. Scopul acestui concurs este de a implica tânăra generație ca factor de acțiune și decizie ulterioară în protejarea habitatelor de importanță strategică europeană. Fotografiile participante vor fi încărcate pe o pagină web creată pe unul dintre cele mai utilizate portaluri de socializare, dedicată proiectului, de unde vor putea fi evaluate de un juriu alcătuit dintr-un reprezentant Oceanic-Club, un reprezentant OMV Petrom, un fotograf profesionist, un web-designer și un reprezentant mass-media.
Cei 10 câștigători vor participa la un amplu program de dezvoltare și formare de abilități și competențe în domenii precum scufundare autonomă, filmare și fotografie subacvatică și utilizare aplicații GIS pentru cartografie.
În cadrul cursurilor de scufundare autonomă, participanții vor deprinde tehnica selectării și operării echipamentului, efectele scufundării asupra corpului uman și informații generale despre mediul de scufundare local. La sfârșitul cursului, participanții vor obține brevetul de scafandrul autonom și vor putea face scufundări în condiții similare celor în care au urmat cursul.
Evenimentul va avea loc la Constanţa în data de 4 Aprilie 2016, începând cu orele 12:30, în sala de conferinţe a Hotelului GMG aflat pe Bulevardul Mamaia.