Statul vrea sa salveze cu forța zeci de mii de copii, supuși riscului de a se îmbolnăvi grav
Publicat de Bogdan Comșa, 2 aprilie 2016, 18:41
România se confruntă de la an la an cu o reducere îngrijorătoare a ratei de vaccinare a copiilor, fie din cauza refuzului părinţilor, fie pentru că există probleme de aprovizionare.
Cea mai mare scădere au înregistrat-o, anul trecut, judeţul Arad şi municipiul Bucureşti, unde procentul de imunizare a copiilor a fost de doar 70%.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a explicat care este situaţia vaccinărilor la nivel naţional:
”În anul 2015 acoperirea vaccinală în cazul vaccinilor rubeola, rujeola, oreion este în jur de 83% la nivel naţional, iar la vaccinul hexavalent, care înseamnă vaccinul împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, infecţie cu virul hepatitic B, poliomielitei şi infecţie cu haemophilus influenţă de grup B avem puţin peste 60%.
Ne îngrijorează şi o acoperire vaccinală de circa 83% pentru vaccinul rubeola, rujeola, oreion; înseamnă că circa 35.000 de copii nu au fost vaccinaţi în această cohortă”.
Scăderea de la an la an a ratei vaccinărilor a determinat atorităţile să ia în calcul introducerea unei legi care să îi oblige pe părinţi să îşi imunizeze copiii împotriva bolilor transmisibile grave.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu, a adus argumente în favoarea proiectului:
”O vaccinare corectă în proporţie de 95% împotriva pneumoniei cu pneumococ a dus la o scădere a mortalităţii cu 50% în doar doi, trei ani. Deci, iată care sunt avantajele acestei legi. Suntem toţi în aceeaşi bancă şi suntem pentru sănătatea copiilor noştri.
După ce Ministerul Sănătăţii va finaliza textul legii care introduce obligativitatea vaccinării copiilor, proiectul va intra în dezbatere publică, iar apoi va fi înaintat Parlamentului.