Radio România Cluj: Dezbatere pe tema propunerii de modificare a legii 41
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 30 martie 2016, 12:14
Senatorul PSD Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport și deputatul independent Aurelian Mihai, membru al Comisiei pentru Comunitățile de Români din afara granițelor, au fost invitați în stduioul Radio România Cluj, la o dezbatere pe tema propunerii de modificare a legii 41.
“Cred ca legea este o solutie pentru ca va duce la stabilirea responsabilitaților celor doua entități de conducere, respectiv Consiliul de Administratie si Directorul General, astfel incat sa se poata determina cine se face vinovat de o decizie gresita” – a declarat senatorul PSD Ecaterina Andronescu, presedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport
“Eu cred că legea asta încearcă să facă, să existe un Consiliu de Administratie și un Director General, care să nu fie parte a Consiliului de Administrație, în așa fel încât responsabilitățile să nu se amestece și să nu mai ști cine se face vinovat de o decizie greșită. Și cred că asumarea separată a unor responsabilități de către un Consiliu de Administrație și de către un Consiliu Director, pare să fie o soluție.“
“Noua lege va aduce un plus si la Societatea Romana de Radio, care desi este pe profit, mai are multe de facut, pentru ca performanta dvs. sta si in calitatea dotarilor tehnice” sustine senatorul PSD Ecaterina Andronescu, presedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.”
„Și Societatea de Radio și Societatea de Televiziune sunt instituții publice și ele trebuie să fie puse în slujba populației României a publicului larg, nu în slujba unei grupări politice, indiferent ce culoare ar avea ea. De aceea cred că formula aceasta va aduce un “mai bine” și la radio, e demn de toată lauda noastră că se află pe profit, dar eu cred că se pot face lucruri mult mai bune, pentru că astăzi performanța dumneavoastră este dată și de acuratețea mesajului pe care îl trimiteți în eter.”
Deputatul independent Aurelian Mihai, membru al Comisiei pentru Comunitatile de Romani din afara granitelor tarii
“Legea functioneaza asa cum este in acest moment, dovada fiind diferenta dintre cele doua institutii, in plus, proiectul de modificare a legii 41/1994 nu aduce o solutionare rapida a situatiei in care se afla televiziunea” – afirma deputatul independent Aurelian Mihai, membru al Comisiei pentru Comunitatile de Romani din afara granitelor tarii.
“Legea funcționează așa, cum este ea, pentru că, iată, televiziunea deși acumulează datorii, radioul sub imperiul aceleași legi, este pe profit. Deci modificarea legii nr. 41 din 1994, în opinia mea, personal dar și a grupurilor parlamentare libere la Cameră și la Senat, consider că proiectul nu aduce o soluționare rapidă a bunei gestionări a televiziunii.”
Modificarea legii este o miscare politica, nu sunt prevazute masuri financiare concrete, iar depolitizarea insitutiiilor nu poate fi facuta prin separarea functiilor de conducere” – sustine deputatul independent Aurelian Mihai, membru al Comisiei pentru Comunitatile de Romani din afara granitelor tarii
“Cred că această încercare este, da, una politică, pentru că nu am văzut acel impact financiar care într-adevăr, trebuie să existe. Totuși, prin ceea ce aduce nou această propunere de lege, pe lângă faptul că se încearcă structura birocratică a instituției, se mai crează un salariu în plus și nu un salariu oarecare.
Ceea ce pot eu să spun, este că nu cred ca și cetățean, că o instituție poate fi politizată pur și simplu prin această mișcare greoaie de a duce oameni. Singurul criteriu, și repet, buna performanță a unei instituții, a unei organizații, a unei societăți, este cea dată de un management bun.”