Firmele de pază din Constanța, în topul reclamațiilor
Publicat de Adrian Băncilă, 30 martie 2016, 15:10 / actualizat: 30 martie 2016, 16:51
În ultimele luni, firmele de pază şi protecţie fac angajări pe bandă rulantă. Numai săptămâna aceasta, la Constanţa, dintre cele aproximativ 270 de locuri de muncă vacante, 50 sunt pentru persoane care deţin un atestat de agent de securitate. Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa, Adelina Vlad.
„De la începutul anului și până în prezent s-a constatat că firmele de pază solicită din ce în ce mai mult oameni pentru contractele pe care le au pe raza județului Constanța. Nu există săptămână în care să nu avem o ofertă din partea unei firme de securitate. Ei revin cu oferta, în funcție de câte locuri le-au mai rămas. De regulă, sunt firme diferite.”
Firmele de pază şi protecţie nu sunt în top doar la capitolul angajări, ci şi la reclamaţii. Dintre cele 400 de sesizări depuse la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa, de la începutul anului şi până acum, cele mai multe vizează acest sector de activitate. Purtătorul de cuvânt al inspectoratului, Flori Vişan.
„Petenții fac referire la neplata drepturilor salariale și vorbim aici de salarii restante, neplata orelor suplimentare, a sporurilor, sporuri de noapte, sporuri de weekend, acolo unde este cazul, neplata zilelor de concendiu și alte drepturi pe care angajatorii refuză să le plătească salariaților. Reclamațiile, în cea mai mare parte, sunt soluționate favorabil. Există situații în care angajatorul refuză și în urma verificărilor să plătească salariul pe care trebuie să-l dea salariatului, situație în care salariatul trebuie să se adreseze instanței.”
Un fost angajat al unei firme de pază şi protecţie ne-a povestit în ce condiţii a muncit timp de un an.
„Cu tot contractul, nu se dau banii la timp și aproape deloc. Sunt niște vremuri în care nu mai există siguranță în ceea ce muncim. Am lucrat un an – un an și ceva la o firmă de pază. Salariul era 850 lei. Lucram 24 cu 48. Era obositor. Câteodată am făcut și 48 de ore, odată am făcut și 70. Era greu, dar ce să facem! Asta-i viața”, a spus bărbatul.