AUDIO: Studenții de la peisagistică și urbanism din București, invitați să schimbe aspectul Constanței
Publicat de Carmen Secuiu, 26 martie 2016, 11:48
În proiectul propus de Primăria Constanța au fost propuse 25 de intersecții și scuaruri, iar primul loc reamenajat ar putea fi gata în luna mai.
”Studenții de la facultățile de peisagistică și urbanistică de la Universitatea ”Ion Mincu” vor fi liantul între Administrația și cetățenii Constanței, cei care vor juriza, pentru cele mai frumoase proiecte, care le vor plăcea pentru promenade sau locuri de joacă pentru copii.
Locuitorii vor putea vedea pozele pe Facebook și pot face propuneri, pentru cele care vor corespunde nevoilor lor”, a precizat viceprimarul, Decebal Făgădău, care are în vedere schimbarea aspectului vaporașelor de la intările din oraș până pe 21 mai, de Zilele orașului.
Și-au arătat disponibilitatea de a participa la proiect și studenții de la Facultatea de Arte a Universității ”Ovidius”.
Viceprimarul cu atribuţii de primar, Decebal Făgădău, i-a îndemnat pe studenţi să nu fie clasici şi să îşi lase imaginaţia să lucreze, iar rezultatul muncii lor să fie doar un început al acestei noi colaborări. „Am lansat doar o provocare, pe care mi-o doresc vie şi permanentă. Proiectele sunt la îndemâna dumneavoastră să le aplicaţi. Noi doar le jurizăm şi le finaţăm”, a afirmat Făgădău.
Ideea cooptării studenţilor a pornit de la prima încercare transformată în proiect, în anul 2015, ”Vaporul vopsit”.
Munca lor va fi dificilă deoarece oraşul a rămas în urmă din punct de vedere al monumentelor și al locurilor vizuale, după cum a punctat prof. univ. la Facultatea de Arte a Universității ”Ovidius”, Gheorghe Fărcaşiu.
Laura Wendy Cînţa, inspector Serviciul de administrare spaţii verzi din Primăria Constanţa, a adăugat că aşteptările tinerilor s-ar putea să nu fie la nivelul așteptărilor lor, din cauza birocrației.
Profesioniştii ar fi avut pretenţii financiare pe măsură şi ar fi impus organizarea de licitaţii.
”Constanţa nu este doar un oraş sezonier şi ar fi cazul să ofere permanent oamenilor spaţii publice primitoare. Noi avem o asociație și vrem să expunem un concept total despre ce înseamnă amenajarea spaţiilor publice la nivel de oraş, a spus pentru Radio România Constanța, urbanistul peisagist, absolvent al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti, cu master în peisaj și teritoriu, Ionuţ Sbîrnac.
Acesta a recunoscut că aici l-a frapat neimplicarea și numărul extrem de redus al spaţiilor verzi, de aceea se va implica în crearea de spații, care să scoată constănțenii din case și să-i determine să socializeze, deoarece se simte și lipsa evenimentelor, în orașul istoric de la malul mării.
carmensecuiu@radioconstanta.ro