AUDIO: Elevii din Dobrogea, căutați la Târgul Educaţional ”Internaţional University Fair”
Publicat de Carmen Secuiu, 23 martie 2016, 18:07
Aproape 30 de universităţi din Marea Britanie, Elveţia, Germania, Franţa, SUA, Olanda, Spania, dar şi din România și-au prezentat programele de studii la cea de-a șaptea ediție a Târgului Educaţional ”Internaţional University Fair”, astăzi la Cambridge School din Constanța.
Târgul Internaţional de Universităţi s-a adresat elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a, care doresc să exploreze şi posibilitatea de a studia în străinătate.
Aproximativ 1500 de elevi din județele Constanța și Tulcea au pus întrebări reprezentanților universităţilor expozante, s-au informat cu privire la cursurile existente, la admitere şi la posibilităţile de finanţare, care sunt din ce în ce mai atractive.
”Foarte multe universități străine au finanțare de la stat cu privire la taxa școlară , singurele costuri sunt cele de cazare. Pe 12 octombrie va fi ediția a opta și atunci vom avea un număr mai mare, de 50 de expozanți. În prezent, 40. 000 de studenți români studiază în Marea Britanie, dar numărul acestora este mult mai mare. Sunt mulți și în Elveția, Germania, Olanda și este o șansă pe care alte generații nu au avut-o.
Reprezentanții universităților spun că sunt impresionați de elevii români, sunt foarte bine pregătiți și au calități lingvistice foarte bune, deși există o gamă variată de programe de studiu, doar în limba engleză”, spun un expozant din Germania și unul dintre organizatorii târgului educațional, Andreea Nelson Twakor.
Academia Navală ”Mircea cel Bătrân”, în anul universitar 2016-2017, scoate la concurs la specializarea Transport Maritim și Fluvial, învățămănt cu frecvență 120 de locuri și la învățământul cu frecvență redusă 125 de locuri.
La programul de studii electomecanică, 98 de locuri, iar la cel cu frecvență redusă 120…
”În cadrul studiilor de masterat oferta este la fel de bogată. Pe toate specializările numărul de locuri a crescut semnificativ”, menționează comandor Atodiresei Dinu.
Universitatea Maritimă Constanța are o nouă specializare, Facultatea de Inginerie și protecție a Mediului în Industrie și Facultatea de Inginerie Economică în Transporturi, nu numai navale, în general.
”Un alt avantaj prezentat au fost și cursurile cu frecvență redusă, ceea ce permite studenților și timp pentru un loc de muncă, pe lângă faptul că studenții își pot alege perioada de examinare a cunoștințelor”, explică conf. univ. Șerban Berescu.
La Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale ”Amiral Ion Murgescu” Constanța, diplomele sunt recunoscute la nivel internațional și au echivalent în viața civilă. Sunt mai multe specialități pentru anul acesta.
”Beneficiul acestei școli sunt gratuitățile pentru cazare, echipamente și mâncare, plus asigurarea locului de muncă, după cei doi ani de studiu. În prezent sunt 112 elevi, înscriși în anul I și II”, detaliază în fișierul audio, prof. Asofie Dana.
De la Universitatea ”Ovidius”, toate cele 16 facultăți și-au prezentat ofertele educaționale pe cele trei cicluri de studiu, licență, masterat și doctorat. ”În prezent sunt 16 000 de studenți”, spune lector univ. dr. Andreea Moraru.
carmensecuiu@radioconstanta.ro