AUDIO: 40% din populația României se alimentează cu apă din fântâni și izvoare

Publicat de Carmen Secuiu, 22 martie 2016, 17:36
Pe 22 martie, anual, sărbătorim apa. Este o zi în care ne gândim la necesitatea protejării calitative și cantitative a apei, la protejarea acestei resurse epuizabile.
Ne gândim la viitor, dar și la cât de importantă este în prezent pentru acea populație a globului care suferă de probleme cu apa.
În 1992, Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la Rio de Janeiro, a stabilit ca ziua de 22 martie să fie prima Ziua Mondială a Apei, ca urmare a creșterii cererilor de apă curentă.
Pentru a insipra sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei, în fiecare an, ONU alege câte un slogan. Anul acesta tema este ”Water and Jobs”, ”Apa și Activitățile Umane”. Apa poate schimba viața angajaților, traiul fiecăruia dintre noi, poate transforma societățile și economiile mondiale.
Aproape jumătate din populația mondială activă, 1,5 miliarde de persoane lucrează în diverse sectoare din domeniul apei și aproximativ toate activitățile umane depind de apă și de cei care asigură distribuția acesteia în condiții de siguranță, deoarece este un bun național, pentru care orice țară trebuie să asigure securitatea acestei resurse atât de esențială vieții.
”Se deversează chimicale în râuri, orașele se suprapopulează, sunt și schimbări climatice, rezervele de apă din regiunile mai calde și mai uscate se vor micșora. Pe lângă risipa inutilă de apă care se face, acestea reprezintă provocări majore pentru gestionarea apei, iar utilizatorii din agricultură, turism sau comunitățile din ce în ce mai numeroase vor crește cererea de apă, ceea ceva duce la diminuarea cantitativă, dar și calitativă a apei.
Unele drepturi ale omului nu pot fi asigurate fără apă, cum ar fi dreptul la un standard adecvat de viață și dreptul la cel mai înalt standard de sănătate fizică și mentală. În anul 2012, 40% din populația României nu era racordată la rețeaua centralizată de apă potabilă”, spune purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale Dobrogea Litoral, Marieta Iorga.
carmensecuiu@radioconstanta.ro