De ce au reapărut căruțele pe străzile din Constanța
Publicat de Bogdan Comșa, 12 martie 2016, 17:02
În urmă cu 15-20 de ani, un ghid pentru turiștii francofoni povestea ce îi surprinde și ce îi încântă pe oaspeții care veneau pe litoralul românesc.
Cum nici infrastructura, nici Mare Neagră nu puteau să concureze cu destinațiile recunoscute internațional, rămâneau puține lucruri care să le placă francezilor, belgienilor sau canadienilor care ajungeau la Constanța sau Eforie.
Printre acestea, gustul legumelor românești și, în special, al roșiilor. Lucru care, în acele vremuri, stârnea uimirea celor care auzeau povestea. Acum, după ce și piața românească a fost cotropită de ”roșiile de carton”, totul pare perfect de înțeles.
Alt specific local care îi făcea pe turiști să exclame și să se repeadă cu aparatele foto la geamurile autocarului erau obișnuitele, pentru constănțeni, căruțe din mijlocul municipiului.
În acele vremuri, un măgăruș schilod, care de-abia trăgea pe bulevarde după el un căruț de butelie mai mare, încărcat cu un boiler vechi sau alte fierătanii, era la fel de comun ca un Trabant.
Pentru cineva sosit aici, practic, din viitor, adică din Occidentul civilizat, imaginea aceea era aproape echivalentă cu o excursie prin Jurassic Park.
Între timp, lucrurile au evoluat, iar, în 2008, autoritățile locale, în colaborare cu Poliția Rutieră, au trecut la măsuri extreme: căruțele prinse pe străzi au început să fie confiscate și arse, pentru că amenzile impuse de Codul Rutier nu se mai dovedeau eficiente.
Ani buni, bulevardele și străzile municipiului au respirat mai în voie. De ceva timp, însă, Constanța a alunecat, iar, în trecut. Pe străzi au reapărut căruțele, căruțașii, caii și măgarii care transformă unul dintre cele mai mari orașe ale țării într-o efigie a Pakistanului rural.
Poliția Locală Constanța a realizat, recent, un material video, la finalul căruia ni se explică de ce am ajuns aici.