Cine ar trebui să efectueze interceptările?
Publicat de , 11 martie 2016, 13:10
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se va reuni, vineri seara, pentru a analiza efectele deciziei Curţii Constituţionale privind interceptările.
Ordonanţa de urgenţă privind regimul interceptarilor, pentru care Executivul încercă să obţină avizul CSAT, în această seară, este o solutie de moment, a explicat premierul Dacian Cioloş.
El a spus că actul normativ va permite ca procesul de cercetare în anchetele penale aflate în lucru să nu fie oprit.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa apelează, încă din anii ’90, la serviciile SRI şi ale unui departament specializat al poliţiei pentru efectuarea de interceptări telefonice. Procurorul criminalist Zafer Sadîc, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa spune că, în principiu, ar trebui ca toate interceptările în procesele judiciare, cel puțin în procesele judiciar-penale, să fie efectuate de către organele de urmărire penală, respectiv procurori, lucrători de poliție și alte organe de cercetare penală.
Conducerile DNA şi DIICOT au afirmat că, în noile condiţii, vor avea nevoie de mai mulţi angajaţi şi bani pentru a putea face interceptări cu resurse proprii.