(FOTO) Pescarii de la Marea Neagră trag barca pe uscat!

Publicat de Adrian Băncilă, 8 martie 2016, 11:11
Avem mare, avem pește, dar ce folos, că nu avem pescari, sau mai precis acestora li se pun bețe în roate și sunt pe cale de dispariție.
La cunoscuta pescărie din extremitatea nordică a Constanței au rămas doar câțiva pescari. Florin Vasilescu, pescar din tată în fiu.
„Înainte au fost aproximativ patru sute de barăci în care erau până la o mie de pescari. Acum mai sunt doar câteva barăci care sunt deja pe cale de dispariție. A fost pescăria din Portul Tomis care era foarte mare, cu foarte mulți pescari.
Nu știu ce se întâmplă acum, dar văd că vor să ne distrugă pe noi, pescarii de rând, pescarii sportivi, care nu avem niciun ajutor din partea autorităților sau din altă parte.
La ora actuală pescuim guvizi și pe urmă începe chefalul, la scrumbie, începe lufarul.
Avem bărci lungi de până la 4,5 – 5 metri, cu care mergem la pescuit sportiv. Unele sunt cu motor, altele sunt la rame, ca în Evul Mediu. Nu prea avem voie cu motoare. Necesită foarte multe acte, inclusiv permis de conducere pentru un motor de 5 – 6 cai putere. Exact ca la mașină.
Au fost foarte mari impozitele la aceste bărci, dar acum văd că s-au scos impozitele la bărcile de până la 4 – 4,5 metri. Să sperăm că este un lucru foarte bun, dar nu știu ce amploare va lua pe viitor. Ori caută să ne distrugă, ori să nu mai pescuim, să ieșim la un pescuit la Marea Neagră.
Noi nu avem absolut nimic în Constanța (piață de pește, n.r.). Marea majoritate a peștelui este adus din afară: din Grecia, din Italia și din Bulgaria. La noi este pește, dar nu are cine să-l prindă din cauza bețelor în roate pe care ni le bagă și ANPA (Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, n.r.) și toată lumea. Am înțeles că de la anul se va introduce o taxă de 1,5 milioane de lei pentru permisul de pescuit. Pescarii vor fugi de această responsabilitate pentru că nu au de unde să plătească 1,5 milioane de lei pentru permisul de pescuit.
Am demarat activitatea la un ONG. Vrem să facem un punct de pescărie în Constanța. Din strămoși, bunicul a fost pescar. Din bătrâni știm că aici a fost punct pescăresc și va trebui să fie în continuare!“
Terenul pe care se află Pescăria a fost donat de Regina Maria pescarilor constănțeni, dar actul se pare că a dispărut. Ani de zile oamenii s-au împotrivit autorităților locale, care au considerat mai utilă o șosea de coastă, sau construcția de blocuri supraetajate pe un teren atât de instabil. Au rămas doar încăpățânarea și speranța pescarilor că vor veni și vremuri mai bune pentru pescuitul tradițional și sportiv.