Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, despre varianta de modificare a Legii 41/1994
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 5 martie 2016, 09:36
Reporter: Cum apreciaţi, domnule preşedinte Kelemen Hunor, varianta de modificare a Legii de funcţionare a Societătilor publice de Radio şi Televiziune, propusă de senatorul PSD, Georgică Severin, variantă care va intra marţi în dezbaterea Camerei Deputaţilor?
Kelemen Hunor: În ceea ce priveşte această iniţiativă, din punctul meu de vedere nu rezolvă nimic. În acest moment, nu ajută cu nimic la rezolvarea problemei financiare de la Televiziunea Română, mai mult, încurcă şi mai tare tot ce s-a întâmplat, nemaivorbind de faptul că acest proiect, această iniţiativă tratează în mod uniform Radioul şi Televiziunea. Ceea ce am spus şi în comisie la un moment dat, nu trebuie să uităm faptul că Radioul Public funcţionează corect, este o instituţie credibilă, are performanţe economice bune, nu are pierderi. Din acest punct de vedere, ar trebui să evităm să facem dintr-un bolnav sau dintr-un muribund, cum e Televiziunea Română, încă o instituţie care va ajunge la această soartă. Deci eu spun în felul următor: trebuie lăsat Radioul să funcţioneze conform legislaţiei în vigoare în acest moment, şi pentru Televiziunea Română trebuie găsită o soluţie, dar soluţia separării celor două funcţii – preşedintele e în Consiliul de Administraţie şi director general – nu rezolvă nimic, absolut nimic. Dacă o astfel de iniţiativă avea un raţionament în 2005, în 2006, cu un deceniu mai târziu nu este, zic eu, o soluţie. Problema insolvenţei la Televiziunea Română este iarăşi o altă chestiune. Nu spun că nu se poate ajunge în această perioadă la o astfel de soluţie, dar eu cred că trebuie să fie ultima soluţie, fiindcă nu vorbim aici de o societate comercială, nu vorbim despre un actor economic pe o piaţă liberă de economie, din toate punctele de vedere. Vorbim despre un serviciu public. Dar, sigur, discuţiile rămân în continuare deschise. În sfârşit, ca şi o concluzie, ar trebui lăsat Radioul în pace, cu tot ce înseamnă legislaţie şi modelul de funcţionare, şi pentru Televiziunea Română trebuie găsită o soluţie în primul rând economică şi financiară, o soluţie de restructurare radicală, dar nu va rezolva acest proiect, această iniţiativă absolut nicio problemă a Televiziunii Române.
Reporter: Înţeleg că în Comisia de cultură nu veţi susţine această iniţiativă şi nici în plenul Camerei Deputaţilor.
Kelemen Hunor: Nu, nu, nu. Noi am spus de la bun început că nu vom susţine, fiindcă nu este de susţinut. Dacă vrem să stricăm şi mai mult, atunci se poate merge pe aceast variantă, dar noi nu dorim acest lucru.
Reporter: Veţi veni cu amendamente sau, pur şi simplu, veţi propune să fie respins integral proiectul de lege?
Kelemen Hunor: Eu cred că aici nu mai e cale de întoarcere. Trebuie respins proiectul, fiindcă proiectul a fost gândit în aşa fel ncât orice amendare ar însemna o acceptare a soluţiei pe fond, ceea ce nu este de acceptat, soluţia nu e bună, e o soluţie proastă. Deci aici nu trebuie să vii cu amendamente. Singurul amendament poate să fie respingerea proiectului.
Reporter: Ce soluţie vedeţi, totuşi, pentru rezolvarea situaţiei financiare de la TVR? O soluţie imediată pentru că lucrurile se pare că nu mai pot fi amânate.
Kelemen Hunor: Deci în insolvenţă, până când nu se modifică legislaţia, nu poate intra, asta este clar, dar până când se modifică legislaţia, se poate şterge datoria publică, datoria către bugetul de stat. Nu este un lucru extrem de elegant, dar au făcut şi alţii, fac şi alţii din Uniunea Europeană şi se poate primi aprobare pentru acest lucru, să nu fie considerat un astfel de ajutor – ajutor de stat, subvenţie de stat. Deci au obţinut şi francezii, au obţinut şi alţii şi se poate, apoi, sigur, o restructurare foarte puternică poate funcţiona. Insolvenţa nu spun că nu este o soluţie, dar trebuie gândit în felul următor: în cazul insolvenţei, dispare Consiliul de Adminsitraţiei, nu va mai exista din punct de vedere al Parlamentului niciun fel de control şi nu mă refer la control politic, fiindcă Parlamentul oricum nu exercita un control politic asupra Televiziunii Române, dar când vorbim despre un serviciu public, insolvenţa şi restructurarea în urma insolvenţei nu poate afecta caracterul de serviciu public. Acest lucru este important. Trebuie găsită o soluţie prin care cel care va face restructurarea, cel care va fi administratorul special judiciar să aibă totuşi o răspundere şi în faţa Parlamentului, nu numai în faţa instanţei care aprobă proiectul de restructurare.
Reporter: Îmi permit să vă întreb şi dacă aveţi semnale că sunt şi alţi colegi parlamentari, care nu vor susţine acest proiect de lege, în afara celor din PSD, care sunt iniţiatorii?
Kelemen Hunor: Nu îmi dau seama. De la liberali am auzit, cel puţin până la această oră, că nu susţin această soluţie, această iniţiativă. În rest, nu am datele necesare. Problema este că aici foarte puţini au înţeles miza, foarte puţini au înţeles şi trebuie să insistăm să înţeleagă toţi parlamentarii şi cei care nu sunt în comisiile de specialitate, că una e problema Televiziunii Române şi cu problemele financiare, şi alta este această iniţiativă care nu rezolvă problemele. Unii cred că această iniţiativă vine în ajutorul Televiziunii, în sensul de a rezolva problemele financiare, aşa cum nu rezolvă nici comasarea celor două instituţii – era un alt proiect vehiculat la un moment dat – nu rezolvă nici separarea funcţiilor de director general şi preşedintele Consiliului de Administraţie, fiindcă nu din această cauză că nu erau separate cele două funcţii, a ajuns Televiziunea Română în această situaţie extrem de dificilă şi, până la urmă, pentru un stat, într-o situaţie penibilă, dar mă rog, aici trebuie argumente, trebuie multe discuţii să înţeleagă toţi, şi cei care nu sunt familiarizaţi cu problemele celor două societăţi.
Sursa – rador.ro