Mama – sufletul familiei, un serial emoţionant de istorie orală, oferit de Rador
Publicat de Adrian Băncilă, 1 martie 2016, 16:35
Cei mai mulţi dintre noi gândesc, vorbesc, scriu cu plăcere sau cu dor despre mama. Legătura cu cea care ne poartă în trupul ei rămâne mereu, cel puţin simbolic, indestructibilă. Iar atunci când avem norocul de a nu o pierde pe mama în prima copilărie, ea rămâne mereu pentru noi sufletul familiei. Sigur, această observaţie este un truism care ne trece prin minte mai des în luna martie, când ne-am obişnuit să o sărbătorim pe Mama. Este o sărbătoare străveche legată de renaşterea naturii şi cultul fecundităţii, care străbate în felurite variante istoria şi mitologiile popoarelor. În epoca noastră este sărbătorită în multe ţări la 8 martie ca Zi a Femeii şi reprezintă mai mult un semn al conştientizării rolului femeii în societate.
După 23 de ani de experienţă în realizarea interviurilor de istorie orală – interviuri de tip „povestea vieţii”, putem spune că cei mai mulţi dintre intervievaţi îşi deschid sufletul atunci când vorbesc despre mama. Ochii li se luminează. Se exteriorizează chiar şi cei mai introvertiţi. Devin încrezători şi suspicioşii. Tema copilăriei, având-o în centrul ei pe mama, deschide porţi pe care alte subiecte le lasă lăcătuite.
Într-un serial de 8 episoade, care începe la 1 martie, vom prezenta câteva dintre sutele de mărturii despre mama, aflate în Arhiva de istorie orală. Veţi cunoaşte mame puternice, mame duioase, mame cu instincte simple, primordiale sau mame rafinate. Copiii lor sunt intelectuali sau truditori ai pământului, fac parte din elita societăţii sau nu, dar indiferent de aceasta îşi amintesc de mamele lor ca fiind sufletul familiei. Urmăriţi-ne pe www.rador.ro !