CONSTANȚA: STOP BETOANELOR! SPAȚIILE VERZI AU PRIORITATE
Publicat de , 22 februarie 2016, 17:56 / actualizat: 22 februarie 2016, 20:31
Locatarii blocului A2 de pe bulevardul Tomis, nr 149, din zona Spitalului Județean, au motive de bucurie.
Magistrații Tribunalului Constanța au dispus anularea unei hotărâri de Consiliu Local din anul 2012 prin care se stabilea modificarea Planului Urbanistic Zonal.
Pe spațiul verde situat în fața blocului cu patru nivele ar fi urmat să se construiască două imobile cu câte șapte etaje, spune președintele Asociației de Proprietari A2, Alin Dănișor.
„Povestea acestui dosar a început în luna iunie 2015 când locatarii au observat cu stupoare două afișe pe scuarul din fața blocului prin care se anunța o dezbatere publică asupra unui proiect de construcție a două blocuri de P+7E în fața blocului nostru de 4 nivele. Din proiect rezulta că spațiul dintre blocul nostru și viitoarea construcție mamut care urma să fie ridicată urma să fie de aproximativ 10 metri sau chiar mai puțin. Toți locatarii asociației s-au neliniștit și am început demersurile pentru a opri construcția”, susține Alin Dănișor.
Spațiul respectiv a făcut parte din domeniul public al municipiului Constanța, spune avocatul Ion Cristian Stelian, cel care reprezintă în instanță Asociația de Proprietari:
„Din cercetările pe care le-am efectuat, și documentele acestea sunt publice pentru oricine, am constatat că domeniul respectiv a făcut parte, dacă nu mă înșel, chiar din domeniul public al municipiului Constanța. Avea destinația de spațiu verde și a fost retrocedat în baza controversatei Legi 10/2001 unor anumite persoane. Ulterior, aceste persoane, la interval destul de scurt de timp, au revândut acest teren unei doamne care, la rândul său, a oprit o parte din teren și a vândut restul către o firmă. În prezent sunt doi proprietari: pe un lot este o firmă, iar pe celălalt lot este o persoană fizică”.
Președintele Asociația de Proprietari A2, Alin Dănișor, spune că reprezentanții Primăriei au încercat să îi convingă de faptul că noile construcții nu îi vor afecta pe locatari.
Mai mult, el afirmă că în evidențele instituției, terenul respectiv nu mai figurează ca spațiu verde.
„Fiind în faza de consultare publică a proiectului, am avut un schimb epistolar format din 7 memorii trimise către Primărie. Tot prin intermediul Primăriei, arhitectul proiectant încerca să ne demonstreze că nu vom cu nimic afectați de construcția acestor blocuri din fața noastră. Ne-am permis și am realizat studii de însorire care demonstrau contrariul, demonstrau de fapt umbrirea reciprocă atât a noilor construcții, cât și a blocurilor deja existente în zonă. Argumentul pe care am insistat cel mai mult a fost distrugerea spațiului verde din fața blocului. Se pare că, la ora actuală, în evidențele Primăriei, scuarul din fața blocului nu mai este inventariat ca spațiu verde, ci are o denumire generică de teren liber de construcții. În fiecare primăvară, Primăria trimite niște muncitori de la Spațiu Verde care îngrijesc, amenajează acest spațiu verde. Ceea ce ne-a îngrozit a fost și arhitectura blocului care urma a fi construit foarte aproape de blocul nostru, la o distanță de sub 10 metri. Din acești 10 metri urmau să fie scăzute lățimile balcoanelor, iar estimarea noastră era că distanța efectivă care urma să apară între apartamentele noastre și apartamentele viitorilor noștri vecini era de mai puțin de 7 metri”.
Totuși, bătălia nu este finalizată, spune avocat Ion Cristian Stelian:
„Hotărârea nu este definitivă. Va fi atacată, cred eu, de partea adversă, dar este un prim pas și un semnal foarte bun că lucrurile pot fi repuse pe făgașul normal dacă oamenii au încredere în drepturile lor și dacă se luptă pentru drepturile lor”.
Contrariat de situație, unul dintre investitori nu a dorit să își exprime un punct de vedere. Cel de-al doilea investitor nu a putut fi contactat.