Revoluție în IT. Memory stick cu o capacitate gigantică, garantat pentru eternitate
Publicat de Bogdan Comșa, 16 februarie 2016, 20:15
Speră la ce este mai bun, dar pregătește-te pentru ce este mai rău!
Așa sună un proverb din lumea largă, care a fost adoptat, ca filosofie de viață, de multe instituții serioase.
Ca urmare, printre petreceri, carnavaluri și concedii, omenirea și-a făcut rezerve de semințe ale tuturor speciilor de plante de pe Terra și de material genetic care să permită refacerea florei și faunei, în cazul producerii unui cataclism planetar.
Una dintre dilemele majore era reprezentată, însă, de modalitatea de stocare a informației acumulate până în prezent, pentru că este cunoscut faptul că fiecare mediu de stocare este degradabil.
Și, oricât de bună ar fi calitatea unei hârtii, sau oricât de fiabil un memory stick, pe termen lung, de sute, mii sau zeci de mii de ani, acestea sunt supuse, inevitabil, unui proces de depreciere.
De câteva luni, însă, oamenii de știință au găsit o rezolvare și pentru această problemă.
Cercetătorii de la Universitatea Southampton au pus la punct o nouă tehnologie de imprimare a informației digitale pe sticlă, grație căreia o bucățică de material de câțiva centimetri pătrați poate stoca o cantitate uriașă de date.
Mai exact, cu 360 TB. Asta înseamnă capacitatea a 45.000 de mii de memory stick-uri obișnuite, de 8 GB. Sau, dacă doriți, peste 22.000 de filme în format HD.
Noua tehnologie folosește un suport de sticlă nanostructurată, pe care se ”scrie” în format 5D cu ajutorul unui laser.
Pe lângă capacitatea de stocare uriașă, noul mediu de imprimare mai are câteva caracteristici uluitoare: informațiile rămân nealterate timp de cel puțin un miliard de ani, iar ”memory stick-ul” nu poate fi distrus într-un incendiu obișnuit, deoarece rezistă la temperaturi de peste o mie de grade Celsius.
Asta înseamnă că tot ce a trăit, învățat și experimentat, până acum, rasa umană poate fi înregistrat în siguranță aproape pentru eternitate.
Recent, specialiștii Centrului de Cercetare în Optoelectronică de la Universitatea Southampton au imprimat, pe un astfel de disc de sticlă, mai multe opere importante ale umanității: Declarația Universală a Drepturilor Omului, lucrările în domeniul opticii ale lui Isaac Newton , Magna Carta și Biblia regelui James (una dintre primele traduceri în limba engleză ale Bibliei).