O nouă victorie a internet-ului. Parchetul intervine în scandalul polițistului-vedetă de pe Facebook
Publicat de Bogdan Comșa, 16 februarie 2016, 18:30
Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat că scandalul de la IPJ Brașov va fi cercetat de Parchetul de pe lângă judecătoria municipiului.
Este vorba despre acuzațile lansate în spațiul public de agentul Marian Godină, de la Serviciul Poliției Rutiere, care susține că superiorii săi l-au șicanat, după ce i-a reținut permisul de conducere unui șofer, în mașina căruia se afla și directoarea Crucii Roșii Brașov, Luana Minea.
Aceasta ar fi încercat să îl determine pe polițist să treacă cu vederea faptul că șoferul nu îi acordase prioritate unui pieton aflat pe zebră.
Luana Minea l-ar fi amenințat voalat pe polițist, spunându-i că se cunoaște cu superiorii lui.
Ajuns la sediu, Marian Godină ar fi fost avertizat, de șefii săi, că va avea probleme, deoarece directoarea Crucii Roșii are relații în adminsitrația locală.
Cazul ”a făcut valuri” pe internet și a ajuns în atenția Direcției de Control Intern din I.G.P.R, iar șeful Poliției Române a dispus sesizarea procurorilor.
În comunicatul primit de la IGPR se precizează că polițistul Marian Godină nu a făcut obiectul investigației respective, așa încât este evident că toate suspiciunile se îndreaptă împotriva șefilor săi de la Poliția Rutieră și, eventual, a directoarei Crucii Roșii Brașov.
Aceasta a declarat că îl va acționa în judecată pe Marian Godină.
Polițistul a ajuns celebru datorită modului în care povestește, în mediul virtual, diverse întâmplări din timpul serviciului.
Redăm, în continuare, integral, postarea de pe Facebook a lui Marian Godină, în care acesta relatează incidentul.
Asta abia mi s-a întâmplat, aşa că nu apare în carte, dar acolo sunt altele.
Deşi cu puțin timp în urmă, Poliția Rutieră Braşov a fost decimată, şeful Serviciului Rutier Braşov fiind condamnat pentru instigare la abuz în serviciu, trăgând astfel şi 12 agenți de poliție după el, se pare că vechile metehne persistă, însă sub altă formă.
Ca să fiu mai explicit, acel şef condamnat îşi suna subalternii din teren care îi opreau prietenii şi astfel îi scăpa de amenzi.
Am fost de serviciu pe 8 februarie 2016, adică săptămâna trecută, şi am oprit o maşină al cărei şofer nu a acordat prioritate unui pieton, care a trebuit să se oprească pentru a nu fi lovit.
M-am prezentat, i-am cerut actele şoferului şi i-am spus că i se va reține permisul. În timp ce mă duceam spre maşina poliției, de pe locul din dreapta față a maşinii oprite a coborât o doamnă care a venit la mine şi mi-a zis:
-Stați că nu e chiar aşa, stați să negociem că eu sunt directoarea de la Crucea Roşie Braşov şi colaborez cu şefii tăi.
-Vă rog să rămâneți în maşină.
Asta a fost singura replică a mea, iar doamna a urcat în maşină.
Era clar că dăduse deja telefoane, dar nu a avut curaj să mă sune careva.
Mi-am făcut treaba şi i-am reținut permisul şoferului, mai ales că Braşovul e în topul accidentelor cu pietoni loviți pe trecere. I-am explicat că poate face contestație la judecătorie iar dumnealui a spus că mai întâi se va duce la şefii mei.
La scurt timp după întâmplare, colegul de pe echipaj a fost sunat de şeful Biroului Rutier Braşov şi întrebat dacă unul dintre noi a reținut vreun permis.
Deja fusese anunțat.
La ieşirea din schimb am fost chemat la biroul şefului unde mi s-a reproşat că m-am purtat urât, nu m-am prezentat şi am avut un comportament neadecvat. În birou şi-a făcut apariția şi adjunctul şefului Poliției Mun. Braşov care mi-a prezentat situația de parcă fusese prezent:
-Nu era niciun pieton pe trecere, i-ai vorbit urât şi ai fost arogant. Există şi un martor.
-Ce martor?
Şeful a zâmbit şi mi-a zis ironic:
-Era unul pe trotuar care a văzut tot. Oricum nu te văd bine pentru că doamna face parte şi din ATOP ( Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) şi ți-a făcut reclamație. Îți dai seama că se va duce şi la domnul chestor, pentru că are intrare acolo.
Astăzi, 15.02.2016, am fost chemat la Biroul de Control Intern unde a trebuit să dau explicații pentru comportamentul avut față de şofer. Doamna m-a reclamat că, deşi şoferul m-a întrebat cum mă cheamă, am refuzat să-i spun şi i-am zis pe un ton arogant că scrie pe procesul-verbal cum mă cheamă.
Nu sunt dobitoc. Nu a deranjat pe nimeni comportamentul meu. A deranjat că mi-am permis să nu țin cont că doamna are funcție.Dacă era vorba de comportament, era competent Biroul de Control Intern de a soluționa reclamația. În schimb, eu am fost chemat la nici 5 ore de la întâmplare. Mamăăă, câtă promptitudine din partea şefilor, ce țin ei cont de reclamațiile cetățenilor. Sau e pentru că doamna aceea „a avut intrare”.
Şi tot pentru că nu sunt dobitoc şi ştiu foarte bine cum procedează aceşti şefi care se cred patroni, discuția dintre mine şi acel şofer am înregistrat-o cu telefonul.
Se aude foarte bine că i-am vorbit strict la subiect, ferm şi corect. Se aude şi cum mă întreabă cum mă cheamă şi îi răspund: Godină.
Oare se va sesiza cineva şi se va întreba de ce în 2016 se întâmplă ca un polițist să fie certat că işi face treaba?
Sunt curios.