11 februarie, ziua 112

Publicat de , 11 februarie 2016, 19:10
Anual, la data de 11 februarie, se sărbătoreşte Ziua Europeană a numărului unic „112”. Funcţionarea Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 (SNUAU) este o necesitate firească pentru o ţară civilizată care înţelege să-şi protejeze cât mai bine cetăţenii, dar este şi un obiectiv susţinut de toţi actorii de pe piaţa comunicaţiilor din România. Numărul unic de apel 112 este număr telefonic gratuit, pus la dispoziţia cetăţeanului de către toţi operatorii de telefonie fixă sau mobilă, pentru situaţiile de urgenţă ce ameninţă siguranţa cetăţeanului şi a bunurilor acestuia, siguranţa naţională şi alte cazuri prevăzute de lege.
Situaţia de urgenţă înseamnă un eveniment excepţional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante, iar pentru restabilirea stării de normalitate, sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate, spun reprezentanții IGSU.
Glumele proaste – de cele mai multe ori opera unor minori puşi pe şotii – determină mişcări de trupe şi eforturi logistice impresionante. Lipsa de educaţie civică a populaţiei şi un anumit grad de inconştienţă sunt motivele pentru care multe apeluri la numărul unic 112 s-au dovedit a fi alarme false. Cei puşi pe şotii trebuie să ştie că pentru astfel de fapte, aparent nevinovate, legea prevede pedepse foarte aspre. Convorbirile efectuate în sistemul 112 sunt înregistrate, iar determinarea automată a numărului şi locaţiei urgenţelor permite identificarea apelurilor false.
Numărul 112 este numai pentru urgenţe medicale sau situaţii când sunt puse în pericol viaţa şi bunurile cetăţenilor.
Regulile pe care trebuie să le urmaţi atunci când apelaţi 112 sunt următoarele:
– încercaţi să vorbiţi clar şi concis. Spuneţi operatorilor ce se întâmplă şi de ce aveţi nevoie;
– furnizaţi operatorilor 112 cât mai multe informaţii despre evenimentul respectiv. De exemplu, în cazul unui accident rutier, specificaţi cu exactitate numărul maşinii, locul unde s-a produs accidentul, numărul total al persoanelor implicate în accident, dacă sunt scurgeri de carburant pe carosabil, dacă persoanele sunt blocate în autovehicul, dacă sunt conştiente sau inconştiente. Oferiţi informaţii reale şi nu exageraţi situaţia! Nu închideţi niciodată telefonul la 112, decât dacă vi se spune s-o faceţi!
– precizaţi cât mai exact locaţia în care s-a produs situaţia de urgenţă sau cel puţin amplasaţi incidentul într-o anumită zonă. Dacă vă aflaţi într-o zonă necunoscută şi nu ştiţi adresa, căutaţi câteva puncte de reper care ar putea să ajute la stabilirea locaţiei (intersecţii, clădiri semnificative etc.);
– amintiţi-vă că ajutorul dumneavoastră poate fi vital în salvarea unei vieţi;
ATENŢIE! Un apel fals poate împiedica sau întârzia o ambulanţă sau o maşină de pompieri să ajungă la tine sau la cineva drag ţie! Un minut contează în salvarea vieţii!