Fostul cinematograf Republica: Centru pentru tineret sau Centru cultural?
Publicat de , 8 februarie 2016, 16:22 / actualizat: 8 februarie 2016, 17:52
Există o expresie în limbajul ingineresc: „a funcţiona în regim de avarie”. Ea înseamnă, printre altele, a-i asigura sistemului respectiv parametri minimi de funcţionare, astfel încât să nu intre în colaps. Şi noi, românii, mai avem o expresie: „la douăşpe trecute fix!”. Cele două ne-au marcat adânc şi nefericit preocupările, în ultimii ani, aici, la malul mării, căci, de multe ori, funcţionăm în regim de avarie şi nu putem respecta termenele!
De foarte mulţi ani viaţa culturală constănţeană funcţionează în regim de avarie!
Dacă ne gândim şi că artele plastice, teatrul, muzica, dansul, filmul ar fi trebuit să contribuie şi la educaţia informală şi nonformală a tinerilor, nu numai la asigurarea divertismentului pentru cei mai în vârstă, atunci putem trage concluzia că în suferinţă se află de multă vreme şi educaţia extraşcolară a tinerei generaţii.
Când s-au produs transformările (citiţi desfiinţările şi reorganizările) teatrelor şi operei constănţene în urmă cu peste zece ani, s-au pierdut şi artişti de prestigiu (de ex. orchestra şi trupa Teatrului de Revistă fiind practic desfiinţată, Filarmonica „Marea Neagră” la fel, singurul pianist concertist de la Constanţa, Andrei Deleanu, părăsind definitiv oraşul, iar actori renumiţi ai teatrului dramatic tomitan fiind daţi la o parte, neregăsindu-şi ritmul pe scena destul de mică de la Fantasio ).
Aşadar, cei preocupaţi de cultura constănţeană au rămas cu regretele lor, sperând că, totuşi, vor putea să regăsească într-o zi strălucirea de la începutul anilor 90. Dispariţia unui actor îndrăgit, Jean Constantin, a amplificat sentimentul nostalgic, şi a fost o amplă discuţie asupra unui gest de restituţie, pentru această personalitate a teatrului de revistă şi a filmului românesc, dacă este cazul să fie denumită o instituţie cu numele său.
Dar ce legătură au toate acestea cu un centru pentru tineret şi cu un proiect european?
Au!
Constănţenii mai în vârstă îşi amintesc, cu siguranţă, de cinematograful Republica. Nostalgia e mare! După ce fusese renovat, s-a închis. Şi închis a rămas până astăzi, devenind, între timp, obiectul unui proiect european, aşa cum vedeţi şi din fotografie.
După cum observaţi, termenul finalizării proiectului este 01.06. 2015! Cum suntem în anul de graţie 2016, e clar, s-a depăşit termenul. Iar centrul e departe de a fi gata! Deci urmează penalizări din partea partenerilor europeni!
Prin urmare, la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Constanţa, de la începutul lui februarie, se aprobă suplimentarea de fonduri: fix 3.673.201,84 lei, TVA inclusă (câtă precizie în calcul!) şi totul din banii contribuabililor!
Aşadar, cresc speranţele pentru cei interesaţi de cultură. Cei care ştiu că acolo a fost un cinematograf se aşteaptă să regăsească ceea ce au pierdut şi chiar mai mult! Doar se pregăteşte deschiderea unui centru cultural! Poate vom revedea iar filmele de altă dată, poate vom avea săli de expoziţii.
Cei mai informaţi ştiu totuşi că, proiectul cu fonduri europene derulat aici se referă la un centru pentru tineret. E altceva? Desigur!
Şi primii care s-au sesizat au fost tinerii, care se întreabă astăzi cum este posibil ca acest centru să poarte denumirea de Centru Cultural şi dacă acest centru va respecta obiectivele şi obligaţiile care rezultă din proiectul respectiv, pentru că, înființarea unui centru de tineret, ar trebui să respecte criteriile prevăzute de Consiliul Europei, care nu sunt puţine!
Astăzi, în emisiunea „Stil de viaţă”, vorbim despre cum trebuie să arate cu adevărat un centru pentru tineret, conform criteriilor europene. Invitat Vlad Cherecheş, preşedinte ANOSR.