Infractori periculoși, prinși prin Biroul INTERPOL

Publicat de , 7 februarie 2016, 12:40
În cursul anului trecut, prin intermediul INTERPOL, Poliţia Română a procesat peste 160.000 de mesaje operative, ceea ce a condus la prinderea şi extrădarea a numeroşi infractori, stabilirea identităţii reale a unor persoane care şi-au declarat identităţi false, identificarea unor infractori pe baza ADN-ului şi descoperirea şi recuperarea unor opere de artă furate pe plan internaţional.
În 2015, având în vedere contribuţia Poliţiei Române la creşterea şi dezvoltarea cooperării poliţieneşti internaţionale, cea de-a 43-a Conferinţă Regională Europeană INTERPOL a fost organizată la Bucureşti.
Pe parcursul anului 2015, prin canalul INTERPOL au fost procesate 166.575 de mesaje (media de 658 de mesaje pe zi), transmite Biroul de presă al Poliției Române.
Exemple semnificative:
La data de 1 noiembrie 2015, un cetăţean cu dublă cetăţenie (bosniacă și sârbă), urmărit internaţional de către Interpol Sarajevo pentru crime de război, a fost depistat pe sensul de ieşire din ţară în Punctul de trecere a frontierei Stamora Moraviţa. Bărbatul era urmărit internaţional pentru că ar fi aplicat măsuri de intimidare și violențe fizice asupra unor etnici bosniaci, care ar fi fost supuși muncii forțate într-un lagăr de concentrare.
La sfârşitul anului 2014, INTERPOL Manchester a dispus urmărirea internațională în vederea predării către Marea Britanie a unui cetățean britanic, în baza unui mandat european de arestare emis pentru comiterea a 6 infracțiuni de viol și 23 de infracțiuni de act sexual cu minori și agresiune sexuală. În urma informațiilor primite de la INTERPOL Manchester, din care reieșea că urmăritul s-ar putea afla în Pitești, la data de 12 ianuarie 2015 a fost sesizat Parchetul Curții de Apel Pitești și I.P.J. Argeș. În decurs de trei zile, urmăritul a fost prins, astfel că instanţa a dispus arestarea și extrădarea către Marea Britanie.
La data de 4 februarie 2015, Biroul Naţional Interpol Bucureşti a primit de la Interpol Ankara un mesaj prin care eram informați că doi cetățeni turci sunt urmăriți de către autoritățile judiciare turce, având emise pe numele lor mandate de arestare preventivă, fiind învinuiți de comiterea infracțiunilor de evadare, asociere în vederea comiterii de infracțiuni și infracțiuni informatice. În urma notificării primite de la Biroul Național INTERPOL București, a doua zi cei doi au fost prinşi în România, iar Curtea de Apel Timișoara a emis mandate de arestare preventivă în vederea extrădării.
La 11 august 2015, Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul I.G.P.R. a solicitat revocarea urmăririi tăblițelor de bronz cunoscute sub numele de Constituția de la Troesmis, furate în 2002 și puse în urmărire internațională în anul 2011. Acestea au fost restituite statului român de autoritățile olandeze și se afla în prezent în Muzeul Național de Istorie al României.