Vameşii constănţeni, nevoiţi să muncească aproape dublu
Publicat de Bogdan Comșa, 26 ianuarie 2016, 17:43
Volumul de muncă pentru inspectorii vamali constănţeni a crescut în ultimii ani, în condiţiile în care, din anul 2011, personalul s-a redus cu 40%.
Declaraţia a fost făcută de directorul Direcţiei Judeţene Vamale Constanţa, Viorel Dima, spune că, din anul 2011, „vameşii constănţeni au rămas în proporţie de 60%”. În privinţa traficului de mărfuri, nu sunt nsemnalate modificări notabile, spune Viorel Dima:
„Se observă o intensificare a ritmului, pe fondul unor restructurări care au avut loc la nivel de ANAF şi la nivel de Direcţie Generală a Vămilor, care a redus personalul vamal destul de mult.
De la nivelul anului 2011, vameşii constănţeni au rămas în proporţie de 60%, nemaipunând la socotelaă faptul că, în vara anului 2013 a fost desfiinţată Direcţia Regională Vamală Constanţa, noi fiind acum subordonaţi ierarhic Direcţiei Regionale Vamale Galaţi.
În privinţa traficului de mărfuri la frontiere, nu sunt modificări semnificative. Îmi dau seama după nivelul încasărilor. Creşte cu 5-10% de la an la an, dar la nivel de marfă ar fi relativ constant. Se observă o scădere de mărfuri containerizate, cel puţin pe partea de nord a Portului Constanţa, dar cred că sunt preluate de Biroul Vamal Constanţa Sud.”
Directorul Viorel Dima a mai precizat că fluxul de mărfuri va fi favorizat de adoptarea noului Cod Vamal al Uniunii Europene, care va intra în vigoare în luna mai a acestui an.
Acest cod va pune accent pe simplificarea relaxarea controlului vamal la intrarea şi ieşirea mărfurilor din Comunitatea Europeană:
„Se va pune accent foarte mult pe simplificarea procedurilor vamale, pe controale în procesul de vămuire şi postvămuire, bazate pe analiza de risc, va fi un fel de relaxare a controlului vamal, acesta fiind eficientizat prin analize de risc mai aprofundate şi cu ţinte mai clare. Va fi o relaxare a cleştelui pe care îl ţine vama asupra frontierei.. De exemplu, asupra intrării şi ieşirii mărfurilor din Comunitate.”