AVOCATUL POPORULUI: Ce puteţi face dacă nu au aveţi bani de procese în Justiţie

Publicat de Bogdan Comșa, 25 ianuarie 2016, 13:09
Instituția Avocatului Poporului are deschis un birou la Constanța, care are competență și în județul Tulcea.
Luni, 25 ianuarie, cei doi experți din teritoriu se află la Prefectura din Tulcea pentru a rezolva și pețițiile cetăţenilor din nordul Dobrogei.
Cele mai multe nemulțumiri ale cetățenilor sunt legate de pensii. Expertul coordonator al Biroului din Constanța, Felicia Nedea:
„Oamenii sunt foarte nemulţumiţi de cuantumul pensiei. Şi în Constanţa, şi la Tulcea şi cred că în toată ţara. Fie nu au adeverinţe care să probeze vechimea în muncă, încadrarea în grupele de muncă – grupa I, grupa a II-a… Unii pot să facă rost de aceste adeverinţe, în baza cărora pot cere recalcularea pensiei, alţii nu pot, fie pentru că s-au desfiinţat ori s-au mutat arhivele, au intrat în faliment firmele unde au lucrat, fel de fel de probleme… şi la audienţa de miercuri au venit o mulţime cu aceste probleme, nu mai ştiu unde să se adreseze. Intervenţia la societăţile comerciale, la firmele private unde au lucrat nu o putem face noi, însă îi sfătuim pe oameni să ceară reconstituirea. Au pierdut şi cărţi de muncă, nu mai au cum să probeze! Îi sfătuiesc să se adreseze în instanţă, iar pentru cei care nu pot să suporte cheltuielile ocazionate de un proces există o ordonanţă, 51 din 2008, privind ajutorul public juridiciar şi pot să ceară în cadrul acţiunii din instanţă un avocat plătit de stat. Noi încercăm şi, de multe ori şi reuşim să rezolvăm pe cale administrativă problemele cu care se confruntă”.
Felicia Nedea ne-a spus şi cât de mult se poate implica Instituția Avocatului Poporului:
„Avocatul Poporului, în urma anchetelor efectuate, în care se constată o încălcare a drepturilor cetăţenilor, emite o recomandare care este obligatorie pentru autoritatea publică. În toată ţara sunt 14 birouri ale Avocatului Poporului şi au mai fost cazuri în care instituţia publică vizată să ignore sau să nu respecte recomandarea, însă, la Constanţa, nu ne-am confruntat cu aşa ceva”.
Anul trecut au adresat petiții Instituției Avocatul Poporului 750 de persoane și au fost soluționate, favorabil, aproximativ 300.
Mentionăm că domeniile în care se poate implica Avocatul Poporului sunt drepturile omului, egalitatea de șanse între bărbați și femei, culte religioase și minorități naționale, drepturile copilului, ale familiei și persoanelor cu handicap, armată, justiție, poliție și penitenciare, proprietate, muncă și protecție socială.