CONSTANŢA: Cinci tone de vopsea de păr TOXICĂ, depistate de OPC
Publicat de Bogdan Comșa, 21 ianuarie 2016, 19:47
Biroul Vamal Constanţa Sud a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor un control de specialitate asupra importului a 5.133 de kg de vopsea de păr henna pudră (diferite culori) în valoare de 40.293 de dolari americani.
În urmă verificărilor efectuate de către o echipă de comisari din cadrul CJPC Constanţa s-au găsit 76.800 de plicuri din folie de aluminiu termosudata, care conţin vopsea de păr sub formă de pudră henna, care urmau a fi ambalate în cutii de carton de către importator la sediul acestuia, după finalizarea procedurilor de import şi punerea acestora pe piaţă din România.
Din documentele care însoţesc produsele, cât şi din informaţiile înscrise pe cutiile de carton în care urmau să fie ambalate plicurile cu vopsea de păr, a reieşit că această pudra de henna conţine substanţă o substanţă chimică denumită „parafenildiamina”. Aceasta poate fi menţionată pe ambalaje sub mai multe denumiri: „para fenildiamina”, „p-fenildiamina” sau „1-4 fenildiamina”.
Aceasta este considerată toxică atunci când este utilizată în producerea vopselei de păr şi este menţionată, ca atare, în Directiva Europeană pentru produse cosmetice 76/768/EEC, Anexa 2, precum şi în Regulamentul European 1223/2009 Anexa 2, la poziţia 1226.
În urma celor constatate, CJPC Constanţa a încadrat întreagă cantitate de 5.133 kg vopsea de par henna pudră în valoare de 40293 USD ca fiind un produs periculos şi nu a autorizat punerea în liberă circulaţie, ceea ce a dus la interzicerea intrării pe teritoriul României a acestor produse.
Consumatorii sunt avertizaţi să acorde o deosebită atenţie în momentul achiziţionării acestor produse cosmetice pentru vopsirea părului pe baza de pudră henna, deoarece prezenţa acestei substanţe poate afecta sănătatea utilizatorului.
Vă prezentăm în continuare poze ale produselor în cauză şi ale ambalajelor acestora pentru a evita achiziţionarea lor.
Autorităţile medicale aveertizează că parafenildiamina poate provoca alergii puternice şi afecţiuni ale pielii, dar există şi studii care sugerează că ar favoriza apariţia mai multor tipuri de cancer.