Ascultă Radio România Constanța Live

Conservele „din carne”: mici tomberoane cu resturi şi chimicale nocive

Conservele „din carne”: mici tomberoane cu resturi şi chimicale nocive

Publicat de Bogdan Comșa, 21 ianuarie 2016, 21:16

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat, în cursul lunii ianuarie a.c., 60 de sortimente de conserve din carne din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

25% dintre conservele din carne analizate conțin carne separată mecanic, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi, țesut conjunctiv și sunt aditivate cu caragenan, carmin, monoglutamat de sodiu și nitrit de sodiu.

Studiul privind calitatea conservelor din carne face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”.

Prin această campanie, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de conf. univ. dr. Costel Stanciu. Au fost analizate produsele fabricate/distribuite de către Scandia Food SA, Hame România SRL, Tulip Food Company Danemarca, Auchan România SA, România Hypermarche SA, Rewe România SRL, Carrefour România SA, Prefera Foods SA, Animex Foods Polonia, Mega Image SRL, Vascar SA, Zone International Trading SRL, Defne Selos SRL, Orkla Foods România, Durra Diamant SRL, Garom Food SRL, Profi Rom Food SRL și Agrico Polonia.

Top 3 ingrediente

Ingredientele produselor alimentare trebuie menționate în ordinea descrescătoare a cantității lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiză a primelor 3 ingrediente prezente pe etichetă (ingredientele aflate în cantitatea cea mai mare) și au reieșit următoarele:

• La 88% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de carne, inclusiv și de cea separată mecanic, în timp ce la 12% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de apă.

• La 52% dintre produsele analizate, apa este cel de-al doilea ingredient, urmat de șorici în proporție de 20%, carne în proporție de 15% și sare, plasmă din sânge, organe, ulei și muștar în proporție de 13%.

• La 25% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către șorici, în proporție de 15% de către apă, în proporție de 13% de către amidon, în proporție de 10% de către proteine din soia, și în proporții variabile de către sare, gelatină, untură, grăsime porc, carne de pasăre, condimente, organe de porc, aditivi alimentari și condimente.

În concluzie, cantitatea de apă și substanțe de îngroșare naturale și artificiale este destul de mare, ceea ce denotă o calitate scăzută a majorității produselor de acest tip.

Aditivi alimentari

De asemenea, în cele 60 de produse analizate s-au identificat numeroase categorii de aditivi alimentari:

• 90% din conservele analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 1 aditiv alimentar până la 9 aditivi alimentari.
• 85% din conservele analizate conțin nitrit de sodiu.
• 48% din conservele analizate conțin monoglutamat de sodiu.
• 38% din conservele analizate sunt colorate cu carmin.
• 37% din conservele analizate conțin caragenan.
• 37% din conservele analizate conțin arome artificiale.

La alegerea unei conserve din carne trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se acele conserve care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu.

Totodată, trebuie evitate conservele din carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi si țesut conjunctiv) cu adaosuri de șorici, zaharuri, ulei vegetal, gelatină și amidon, care, de fapt, maschează calitatea scăzută a produselor.

Consumatorii nu trebuie să achiziționeze conservele din carne care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor.

„Totodată, cumpărătorii trebuie să verifice termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, conservele din carne nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor si a adulților cu afecțiuni cardiovasculare” – atrage atenţia conferenţiarul universitar doctor Costel Stanciu, preşedintele APC România.

Noul sistem PATRIOT va înlocui echipamentul donat Ucrainei. Sistemul va fi achiziționat prin intermediul unor fonduri externe nerambursabile
Actualitate marți, 29 aprilie 2025, 17:10

Noul sistem PATRIOT va înlocui echipamentul donat Ucrainei. Sistemul va fi achiziționat prin intermediul unor fonduri externe nerambursabile

Ministerul Apărării Naționale (MApN) salută decizia Departamentului de Stat al Statelor Unite de a aproba vânzarea către România a unui nou...

Noul sistem PATRIOT va înlocui echipamentul donat Ucrainei. Sistemul va fi achiziționat prin intermediul unor fonduri externe nerambursabile
Școala Gimnazială Gheorghe Lazăr din comuna constănțeană Corbu a găzduit un atelier de lucru cu tema ”Dezvoltarea turismului durabil în comuna Corbu”
Actualitate marți, 29 aprilie 2025, 16:39

Școala Gimnazială Gheorghe Lazăr din comuna constănțeană Corbu a găzduit un atelier de lucru cu tema ”Dezvoltarea turismului durabil în comuna Corbu”

Școala Gimnazială Gheorghe Lazăr din comuna constănțeană Corbu a găzduit un atelier de lucru cu tema ”Dezvoltarea turismului durabil în...

Școala Gimnazială Gheorghe Lazăr din comuna constănțeană Corbu a găzduit un atelier de lucru cu tema ”Dezvoltarea turismului durabil în comuna Corbu”
Explozie în incinta Laboratorului artileristic al Armatei
Actualitate marți, 29 aprilie 2025, 16:23

Explozie în incinta Laboratorului artileristic al Armatei

Ministerul Apărării Naționale a informat marți că, în jurul orei 14:00, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea...

Explozie în incinta Laboratorului artileristic al Armatei
CONSTANȚA: Amendă de 90.000 de lei pentru trei persoane care aruncau deșeuri pe domeniul public
Actualitate marți, 29 aprilie 2025, 16:10

CONSTANȚA: Amendă de 90.000 de lei pentru trei persoane care aruncau deșeuri pe domeniul public

Directia generala Poliția locală Constanta își reafirmă angajamentul de a păstra un mediu curat și sigur pentru toți cetățenii, informează...

CONSTANȚA: Amendă de 90.000 de lei pentru trei persoane care aruncau deșeuri pe domeniul public
Actualitate marți, 29 aprilie 2025, 15:52

Pregătiri pentru valurile de turiști care vor ajunge la mare de 1 Mai se fac nu doar în hoteluri, restaurante sau cluburi, ci și în secțiile de votare

Biroul Electoral Județean Constanța a decis, astăzi, suplimentarea buletinelor de vot care vor fi folosite, duminică, 4 mai, în primul tur al...

Pregătiri pentru valurile de turiști care vor ajunge la mare de 1 Mai se fac nu doar în hoteluri, restaurante sau cluburi, ci și în secțiile de votare
Actualitate marți, 29 aprilie 2025, 15:04

Sistemul Național Antigrindină este oprit în momentul de față

Sistemul Național Antigrindină este oprit în prezent pentru că se fac anumite autorizări, dar în scurt timp acesta ar putea fi redeschis, a...

Sistemul Național Antigrindină este oprit în momentul de față
Actualitate marți, 29 aprilie 2025, 14:47

IPJ Constanța aduce lămuriri în legătură cu mai multe informații din spațiul public referitoare la descoperirea unei cantități de droguri

Având în vedere informațiile prezentate în spațiul public, privind descoperirea de „droguri îngropate pe plajă”, Centrul de Informare și...

IPJ Constanța aduce lămuriri în legătură cu mai multe informații din spațiul public referitoare la descoperirea unei cantități de droguri
Actualitate marți, 29 aprilie 2025, 14:15

AUDIO | CONSTANȚA: Participare record la prima ediție a Târgului de Oferte Educaționale EduCampus

Peste 10.000 de tineri, absolvenți de clasa a VIII-a, dar și liceeni de clasa a XII-a și a XIII-a au venit astăzi în campusul Universității...

AUDIO | CONSTANȚA: Participare record la prima ediție a Târgului de Oferte Educaționale EduCampus