Un administrator constănţean şi-a însuşit banii de întreţinere! Oamenii stau, în frig , de o săptămână
Publicat de , 14 ianuarie 2016, 15:15 / actualizat: 14 ianuarie 2016, 17:40
Reprezentanţii RADET ne recomandă să verificăm lunar, ce fac administratorii cu banii de întreţinere.
Asta dacă nu vrem să ajungem în situaţia locatarilor a două blocuri din cartierul Inel II, care stau în frig, de o săptămână, pentru că administratorul a „dispărut” cu tot cu banii de întreţinere, mai exact, aproximativ 42.000 lei.
Directorul RADET, Liviu Popa: „Asociaţia a ajuns la datoria de 99 de mii de lei faţă de RADET. În decembrie i-am debranşat pentru neplată, au venit, s-au angajat că semnează protocolul pentru rebranşare. În aceeaşi zi în care s-au angajat că semnează i-am rebranşat. Nu au mai făcut nici plăţi, nu au semnat nici acest protocol, motiv pentru care am revenit şi i-am debranşat săptămâna trecută, deci, în luna ianuarie. Ieri (miercuri, 13 ianuarie) au convenit că vor semna protocolul şi le vom furniza, în continuare, energie termică. Până la această oră (16.00), nu au adus protocolul semnat. Îi aşteptăm.”
Istoricul este unul destul de complicat.
Cele două blocuri cu probleme au făcut parte dintr-o asociaţie de proprietari, împreună cu alte 28 de scări de bloc.
Între timp, acestea din urmă au format o nouă asociaţie iar cele două blocuri au rămas pe dinafară şi acum li se impută toate datoriile vechii asociaţii.
Asta deşi, dintre cele 20 de familii care locuiesc în cele două blocuri, doar 3 au restanţe la RADET, restul fiind cu plata la zi.
–––––
UPDATE: În cele din urmă s-a dovedit că administratorul blocului nu dispăruse nicăieri, aşa cum au crezut, alarmaţi, vecinii care ne-au transmis informaţia.
Femeia se afla, pur şi simplu, la serviciu. Vecinii ei ne-au declarat că aceasta locuieşte în imobilul respectiv de 35 de ani şi le-a recunoscut că, în ultimii 3 ani, de când se ocupă de finanţele asociaţiei, şi-a însuşit 42 de mii de lei. Ea ar fi semnat chiar un angajament în faţa vecinilor că va returna toţi banii.
Oamenii spun că au depus o plângere şi la Poliţie.
Situaţia este extrem de complicată, întrucât cele două imobile au făcut parte, anterior, dintr-o asociaţie în care erau incluse 28 de imobile şi care acumulaseră datorii de 11 miliarde de lei vechi către RADET. În anul 2010, a avut loc o reorganizare, iar blocurile în cauză format o nouă asociaţie, cu numărul 237, în numele căreia făceau plăţile. Aceasta, însă, în mod bizar, nu ar fi de găsit în scriptele RADET şi ale autorităţilor, spun locatarii. Mai mult, din cauza unui blocaj juridic, nici nu poate fi înfiinţată o asociaţie nouă.
În plus, oamenii au moştenit şi o parte a debitelor fostei asociaţii, de un miliard de lei vechi. Ar fi vorba de suma imputată administratorei, la care se adaugă datoriile acumulate, între timp, de unii locatari. La această sumă s-ar cumula, însă, penalităţile de întârziere istorice, de 600 de milioane de lei vechi.
Oamenii spun că RADET le cere să semneze un angajament prin care să fie de acord cu plata celor 11 miliarde de lei, pentru a relua furnizarea căldurii. Afirmaţia este contrazisă, însă, aşa cum v-am informat, de directorul RADET, care vorbeşte de numai aproximativ un miliard de lei vechi.