Încă un scriitor de puşcărie, la un pas de libertate. De această dată, Meme Stoica
Publicat de Bogdan Comșa, 4 ianuarie 2016, 17:19 / actualizat: 4 ianuarie 2016, 18:53
Fostul manager al echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Mihai „Meme” Stoica, poate fi liberat condiţionat din penitenciarul Jilava, au decis, luni, magistraţii Judecătoriei Sectorului 4.
Stoica a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare în dosarul transferurilor ilegale de fotbalişti şi a fost încarcerat în martie 2014.
Avocaţii lui Meme Stoica au prezentat concluziile Comisiei de liberări condiţionate de la Penitecniarul Jilava, conform căreia acesta a avut un comportament exemplar, a muncit în perioada celor 21 de luni de detenţie şi, cel mai important, a scris patru cărţi cu valoare ştiinţifică.
Procurorul de şedinţă a respins acest ultim argument, susţinând că valoarea ştiinţifică a volumelor nu a fost demonstrată, ci doar invocată printr-un document al penitenciarului Jilava.
„Moda” reducerii consistente a pedepselor la închisoarea cu executare datorită cărţilor scrise după gratii a ajuns, recent, în atenţia presei internaţionale, care afirmă că lupta anticorupţie este subminată, în acest fel. Un alt caz celebru este cel al lui Dan Voiculescu. Acesta ar fi scris 8 volume, de când a ajuns după gratii, în august 2014, în dosarul privatizării ICA. Într-un alt caz, George copos a fost acuzat că a plagiat o astfel de lucrare.
Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a criticat această „portiţă” din legislaţie şi a făcut apel la modificarea actelor normative, astfel încât condamnaţii să nu mai speculeze slăbiciunea legislativă şi să scape de o bună parte din pedeapsă, cu ajutorul unor culegeri de texte cu o valoare discutabilă.
Deşi au existat semnale pozitive din partea conducerii Ministerului Justiţiei, până în prezent nu s-a întâmplat nimic concret, iar personaje cunoscute pentru slaba lor aplecare către cultură şi, chiar lectură (cum este cazul lui Gigi Becali, care declara, într-un interviu, ca nu obişnuieşte să citească), ies mai devreme de după gratii, scriind pe durata detenţiei aşa-zise lucrări ştiinţifice .
Decizia de luni a magistraţilor nu este executorie şi nici definitivă, astfel încât Mihai Stoica nu va fi pus în libertate, cel puţin deocamdată.