Ipoteze. Relieful de pe Marte, „modelat” de CO2
Publicat de , 22 decembrie 2015, 13:40
Formele de relief de pe suprafața planetei Marte, asemănătoare cu albiile unor râuri, este posibil să fi apărut ca urmare a acțiunii dioxidului de carbon, și nu a apei, așa cum se credea până în prezent, susține un studiu elaborat de oameni de știință francezi și americani publicat, luni, de revista Nature, scrie EFE.
Teoria originii umede a acestor formațiuni geologice a fost contrazisă pe baza unor simulări matematice potrivit cărora sublimarea gheții de CO2 (gheață uscată) ar putea explica apariția, în urmă cu mai puțin de un milion de ani, a respectivelor crevase, observate de oameni de știință la sfârșitul anilor 1990 prin intermediul imaginilor furnizate de sonda Mars Global Surveyor. La acea dată, s-a considerat că formațiunile respective dovedeau că, într-un trecut apropiat, pe suprafața marțiană ar fi existat apă, principalul argument în favoarea acestei teorii fiind similitudinea dintre albiile de pe Marte și cele ale râurilor de pe Terra.
Cele mai recente date obținute de sondele spațiale au arătat că albiile continuă să avanseze, deși temperaturile sunt mult prea scăzute pentru a permite apei să se scurgă pe munții marțieni. În aceste condiții, cercetătorii au elaborat noi ipoteze.
CO2, principala componentă a atmosferei de pe Planeta Roșie, condensează atunci când temperatura coboară sub un anumit nivel. Căldura razelor de soare poate provoca sublimarea sa, ruperea și deplasarea straturilor de gheață uscată, urmată de emisii violente de gaz și praf. Petele de culoare închisă care se observă la latitudinile mari în fiecare primăvară marțiană ar putea fi dovada acestui proces, opinează oamenii de știință.