Primarul al municipiului Reghin, Precup Maria, a fost reţinută de procurorii DNA
Publicat de , 15 decembrie 2015, 15:15
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Tîrgu Mureş au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 15.12.2015, ora 11.20, până la data de 16.12.2015, ora 11.20, a suspectei PRECUP MARIA, primar al municipiului Reghin, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
În vara anului 2012, suspecta Precup Maria, în calitate de primar al municipiului Reghin, a pretins administratorului unei societăţi comerciale remiterea unei sume de bani pentru o anumită persoană (bani ce nu i se cuveneau în mod legal), pentru ca, în schimb, primarul să accepte la plată decontarea unor lucrări neexecutate de către respectiva societate, în cadrul proiectului de amenajare a unei străzi din municipiul Reghin.
Persoana ce urma să beneficieze de banii ceruți drept mită de primar era reprezentanta unei alte societăţi comerciale faţă de care se instituiseră măsuri de executare silită pe motive de neplată a obligaţiilor către bugetul de stat.
Suma de bani de 26.040 lei a fost remisă de administratorul societăţii comerciale, sub forma unei vânzări – cumpărări mascate, banii fiind virați direct în conturile trezoreriei, pentru a fi stinse obligaţiile societății datornice către bugetul de stat şi pentru care Administraţia Finanţelor Publice Reghin instituise măsuri de executare silită.
La data de 4 septembrie 2012, conform înțelegerii, primarul Precup Maria a acceptat la plată şi a decontat o lucrare care nu fusese executată de societatea al cărei reprezentant a remis banii.
Prin activitățile descrise anterior, s-a cauzat un prejudiciu municipiului Reghin, jud. Mureș, de aproximativ 75.000 lei, reprezentând lucrări neefectuate, și în consecință, un folos necuvenit societății comerciale care trebuia să execute lucrările de amenajare.
Suspectei Precup Maria i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.