Braconaj piscicol: capturi-record în 2015
Publicat de Adina Sîrbu, 13 decembrie 2015, 10:35
Peste 25 tone de peşte şi 63 de kilometri de plase monofilament au fost confiscate de poliţiştii de frontieră, în primele 10 luni ale anului 2015.
De asemenea, au fost reţinute 103 ambarcaţiuni şi 63 motoare, dar şi 850 unelte de pescuit (printre care şi dispozitive electrice confecţionate artizanal).
Pe numele persoanelor care au încălcat legislaţia în domeniu, în funcţie de gravitatea faptei, au fost întocmite dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj piscicol ori au fost aplicate sancţiuni contravenţionale.
Până la finele lunii octombrie, poliţiştii au constatat, în zonele de frontieră, 941 infracţiuni de braconaj piscicol şi au aplicat 1.171 contravenţii, valoarea amenzilor fiind de 234.950 lei.
Dintre cazurile grave, reamintim: pescador şi unelte de pescuit în valoare de 80.000 euro şi 6,5 tone de rapană confiscate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe 20 octombrie, în Portul Turistic Tomis.
La bordul pescadorului sub pavilion România, care tocmai se întorsese din largul Mării Negre, se aflau şapte bărbaţi, un cetăţean turc şi şase cetăţeni români.
În urma controlului s-a constatat că trei dintre persoanele aflate la bord nu figurau pe lista cu echipajul ca operatori/pescari autorizaţi şi nici ca pasageri, fapt care contravine prevederilor legale.
La începutul anului, aproximativ o tonă şi jumătate de peşte din speciile calcan şi rechin au fost confiscate de poliţiştii de frontieră constănţeni de la doi cetăţeni bulgar şi turc. Cei doi bărbaţi au declarat că au achiziţionat peştele de la comandantul unui pescador sub pavilion România, aflat în Portul Turistic Tomis, cu scopul de a-l transporta în Bulgaria.
La această acţiune, au participat reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinară Constanţa şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, care au constatat faptul că 392 kilograme de rechin erau improprii consumului.
„Menţionăm că Poliţia de Frontieră Română va continua să desfăşoare activităţi specifice, independent sau în cooperare cu autorităţile abilitate în domeniu, pentru contracararea acestui fenomen, folosind echipamentele tehnice din dotare şi organizând filtre de control în zonele de competenţă” – se arată în comunicatul instituţiei.