Aţi lustruit ghetuţele? Deseară vine MOŞ NICOLAE
Publicat de , 5 decembrie 2015, 13:30
Moș Nicolae sau Moș Neculai este un personaj legendar și mitic, care aduce daruri copiilor în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, în seara zilei de 5 decembrie. Personajul are corespondenți în întreaga Europă Centrală astfel: Mikulás în Ungaria, Mikuláš în Republica Cehă și Slovacia și Mikołaj în Polonia, conform Wipkipedia. Personajul este în mare parte asemănător lui Moș Crăciun, ambii o adaptare după Sfântului Nicolae, ambii purtând straie roșii și oferind cadouri.
Moș Nicolae vine călare pe un cal alb, în timp ce Moș Craciun vine pe o sanie trasă de reni. Moș Nicolae lasă cadouri copiilor cuminți în ghetuțele lustruite, iar Moș Crăciun le lasă sub pomul de Crăciun. Moș Nicolae lasă o nuielușă copiilor obraznici, în timp ce Moș Crăciun le lasă cărbune.
În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna. În această zi Moşul îşi scurtura barbă sură şi începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.
În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii ştiu că trebuie ca ghetuţele sau cizmuliţele lor să fie lustruite, deoarece Moş Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminţi. Copiii neascultători primesc o nuieluşa, menită să îi atenţioneze şi să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinţii şi bunicii lor. Pentru Moş Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-şi da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.
Chiar dacă Moş Nicolae este mereu grăbit să ajungă la copiii din întreagă lume, acesta îşi face timp să asculte şi dorinţele fiecărui copil în parte. Conform tradiţiilor româneşti, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război.
Conform tradiţiei populare, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, muritorii de rând, se spune că preţ de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stand în dreapta Domnului.
În Europa, în preajma secolului al XII-lea, ziua de Sfântul Nicolae a devenit atât ziua darurilor, cât şi a activităţilor caritabile.