Mândria se întoarce. Ediţia 2015
Publicat de Florentina Stan, 1 decembrie 2015, 10:38 / actualizat: 1 decembrie 2015, 16:26
După ce în restul anului stă pitită pe unde poate, sătulă de şicanele la care e supusă de unii străini dar şi de unii din propriul neam, mândria de român începe să scoată nasul în lume, în prima zi a lui Decembrie.
Discret. Să nu deranjeze şi să nu fie acuzată că e demodată şi desuetă.
Cu bunul simţ clasic al ţăranului român, care nu omite să dea „ziua bună” tuturor celor pe care îi întâlneşte pe uliţă, mândria de român începe să bată pe la uşile sufletelor care îi ies în cale.
Unii îi închid uşa în nas şi îi spun că nu le e de nici un folos, alţii o primesc şi o cinstesc aşa cum pot.
Trist este că în fiecare an, mândria de român se zbate între două coordonate: paradele militare din capitală şi de la Alba Iulia – pe de o parte şi ceaunele cu fasole şi cârnaţi, din restul ţării – pe de altă parte.
Dacă aveţi norocul să vă aflaţi în Bucureşti sau Alba Iulia, imnul, militarii şi desfăşurarea de forţe poate vă vor face să zâmbiţi cu mândrie. Dacă în schimb, vă aflaţi prin alte oraşe, veţi afla că mândria de român trece prin stomac şi se asezonează cu fasole, cârnaţi şi discursuri prefabricate.
Nu lipseşte invocarea românilor care au făcut lucruri ieşite din comun, care au fost învingători, care ne fac să fim mândri.
Totuşi, 2015 vine cu elemente noi. În capitală, tinerii anunţă din nou că ies în stradă „Un altfel de 1 Decembrie ! Al nostru ! Fara parada si discursuri! NOI!” – aşa au denumit evenimentul, care are peste 10.000 de simpatizanţi declaraţi, pe reţelele de socializare.
„Ne vrem ţara înapoi” vor striga alţi 49.000 de oameni, dacă e să dăm crezare aceluiaşi site de socializare.
Şi la Constanţa se iese în stradă. De data aceasta nu pentru a protesta, ci pentru a cânta. Pentru a sărbători 1 decembrie altfel. Ce-i drepţ le-a cam fost tăiată craca de sub picioare, pentru că locul în care urma să se desfăşoare evenimentul s-a transformat în şantier în lucru, taman în zi naţională, zi liberă de la muncă pentru tot românul.
Concluzia? Lipseşte. Mai bine o înlocuim cu o urare: „La mulţi ani” (buni) România!