Semnificaţiile salvelor de tun din paradele militare
Publicat de , 30 noiembrie 2015, 09:21
Mâine se împlinesc 97 de ani de la Unirea tuturor românilor într-un singur stat. Autorităţile statului organizează, marţi, în Piaţa Constituţiei, o paradă de excepţie. Conform Ministerului Apărării Naţionale, pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”.
Acest obicei provine din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile, dar a devenit uzual în secolul al XVII-lea. Prin descărcarea tunurilor, o navă de război care se apropia de un ţărm străin îşi dovedea astfel bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.
Iniţial erau trase 7 salve de tun de pe nave, întrucât, de obicei, pe o navă se aflau 7 tunuri. Dar, este posibil ca şi semnificaţia specială, astrologică şi biblică a numărului 7 să fi avut influenţă în stabilirea acestui număr. Tunurile de pe uscat puteau trage cam de 3 ori mai multe salve de tun, faţă de cele de pe nave, având o cantitate mai mare de muniţie la dispoziţie.
În zilele noastre, salutul cu 21 de salve de tun este acordat în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului sau Drapelului naţional, în onoarea unui suveran sau a unui şef de stat străin.
Ziua Naţională este un prilej de cinstire a memoriei tuturor românilor care şi-au dat viaţa pentru Ţară, pentru statul naţional, independent, unitar, român.
În acest an, de Ziua Naţională a României, la Bucureşti se va desfăşura un eveniment cu semnificaţii speciale pentru NATO, pentru Armata Română, pentru România. Pe 1 Decembrie va avea loc ceremonia de activare a Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est a NATO, materializare efectivă a măsurilor de creştere a capacităţii de reacţie a Alianţei Nord-Atlantice, măsuri decise în septembrie 2014, la summit-ul NATO din Ţara Galilor.
Înfiinţarea acestui comandament aliat la Bucureşti, ca şi a Unităţii NATO de Integrare a Forţelor NATO, reprezintă măsuri concrete de asigurare a ţării noastre ca stat-membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, în contextul evoluţiei situaţiei de securitate din regiune.