Profesorul Georges Kleiber, despre semantica proverbelor
Publicat de , 25 noiembrie 2015, 19:38
Universitatea „Ovidius” din Constanţa va acorda mâine titlul de Doctor Honoris Causa, profesorului Georges Kleiber, personalitate fară egal în cercetarea ştiinţelor limbajului, profesor emerit de lingvistică generală la Universitatea din Strasbourg.
De asemenea, Georges Kleiber este un prieten apropiat al Universităţii „Ovidius”, cu implicare directă şi remarcabilă în activitatea didactică şi ştiinţifică a colectivului de limbi romanice din cadrul Departamentului de limbi și literaturi moderne și Stiințele comunicării din Universitatea Ovidius.
Din anul 2008, Georges Kleiber este Membru al Consiliului Stiinţific al Asociaţiei Cercetătorilor în Lingvistică Franceză (ACLIF) şi în această calitate a avut patru participări la Seminariile internaţionale organizate la Universitatea „Ovidius”, unde a ţinut peste zece conferinţe şi ateliere de formare cu profesori din universităţile românești şi străine.
Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa la iniţiativa Facultaţii de Litere este un omagiu pe care Universitatea „Ovidius” îl acordă profesorului, în semn de recunoaștere a valorii operei sale ştiinţifice şi pentru serviciile exemplare pe care le-a adus la cooperarea universitară franco-română în domeniul ştiinţelor limbajului.
Georges Kleiber este profesor emerit al Universității din Strasbourg și, din 2012, membru al Colegiului Catedrelor IEAS (Institut des Etudes Avancées de Strasbourg).
S-a născut la 6 decembrie 1944, la Séléstat. După obținerea bacalaureatului, la Colmar, în 1962, urmează studii universitare cu orientare pedagogică la Universitatea din Strasbourg.
În 1979 susține la Universitatea din Strasbourg lucrarea de doctorat de Stat cu tema „Problèmes de référence: descriptions définies et nom propres”. Activitatea sa de cercetare s-a impus în cateva domenii care rămân de referinta pentru orice cercetător din orice domeniu al lingvisticii.
A publicat peste 330 de articole și 15 cărți de referință în cercetarea lingvistică. A obținut cele mai de seamă distincții pentru activitatea sa laborioasă în domeniul cercetării științelor limbajului: medalia de argint a Centrului Național pentru Cercetarea Stiințifică (CNRS) din Franța, precum și titlul de „Commandeur des Palmes Académiques”. De asemenea, este Doctor Honoris Causa al mai multor universități de prestigiu din lume.
În ziua de 25 noiembrie a fost prezent la Radio Constanţa, alături de conf. univ. dr. Sandina Iulia Vasile, unde a acordat un interviu în exclusivitate, din care redăm un fragment:
Un interviu realizat de Steliana Bajdechi