GALAŢI – BRĂILA – TULCEA: Pacienţi trataţi prin telemedicină
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 23 noiembrie 2015, 10:14
80 de medici de familie din mediul rural din judeţul Galaţi încep astrăzi cursuri de instruire, în cadrul unui proiect de telemedicină derulat în judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea.
Accesul populaţiei din zonele izolate la servicii medicale de specialitate şi creşterea calităţii actului medical în mediul rural fac parte din obiectivele acestui proiect.
În cadrul proiectului, 198 de medici de familie din mediul rural din cele trei judeţe, vor primi câte un kit de aparatură IŢ dar şi medicală, analizoare de biochimie, electrocardiografe, ecografe şi spirometre, cu ajutorul cărora vor putea consulta la propriile cabinete pacienţii.
Interpretarea investigaţiilor astfel efectuate va fi făcută ulterior, în maximum 72 de ore, de către medici specialişti din spitalele din cele trei judeţe, aceştia accesând o platformă specială electronică.
Astfel, pacienţii din mediul rural nu vor mai fi nevoiţi să bată zeci de kilometri din satele lor până în municipiul reşedinţă de judeţ, pentru a ajunge la un medic specialist.
La Tulcea, sistemul experimental de medicină la distanţă pentru localităţile deltaice funcţionează încă din 2012, iar până acum aproape 60 de medici de familie din mediul rural au primit aparatura necesară, inclusiv tablete şi ecografe.
Astfel, medicii specialişti din Spitalul Judeţean Tulcea pot diagnostica rapid şi face recomandări pacienţilor din zonele izolate.
Programul de telemedicină este dezvoltat de Ministerul Sănătăţii şi are un buget de aproape 82 de milioane de lei.
El angrenează 500 de medici specialişti şi 198 de medici de familie din cele trei judeţe, numărul beneficiarilor direcţi fiind de peste 370.000 de persoane înscrise pe listele medicilor de familie.