Grigore Antipa – precursorul hidrobiologiei în știința mondială
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 22 noiembrie 2015, 16:49
Grigore Antipa s-a născut la Botoşani / 7 decembrie 1867. Atunci când a întrerupt cursurile universităţii ieşene, a plecat la Jena, susţinând examenul de doctorat (1891), iar celebrul profesor Ernst Haeckel, înfocat susţinător al teoriei evoluţioniste şi fondatorul Muzeului Filetic, i-a acordat Summa Cum Laude (cea mai înaltă distincție conferită la absolvire).
În august 1892, Grigore Antipa a obținut o întrevedere cu Regele Carol I, înmânandu-i un memoriu dedicat „introducerii pisciculturii raţionale în apele României”.
Impresionat, suveranul l-a recomandat lui Petre P. Carp (ministrul Agriculturii şi Domeniilor) pentru ocuparea postului de director general al „Pescăriilor Statului” (a rămas pe funcție până în 1914), lui Take Ionescu (ministrul Cultelor), pentru funcţia de director al colecţiilor zoologice din cadrul Muzeului de la Universitate şi generalului Ion Lahovary (ministru de Război) pentru a-i permite îmbarcarea pe navele militare care plecau pe Marea Neagră.
În 1903, Grigore Antipa i-a înfățișat lui Dimitrie Sturdza necesitatea existenței unei clădiri special construite pentru un „Muzeu de Istorie Naturală demn de capitala țării”. Primele săli au fost deschise, oficial, la 24 mai 1908, în prezenţa Regelui Carol I, a Principesei Maria, a unor somități aparținând lumii ştiinţifice, culturale şi politice de atunci.