Dan C. Mihăilescu: Volumul Doinei Păuleanu, de o actualitate frisonantă
Publicat de Bogdan Comșa, 21 noiembrie 2015, 18:49 / actualizat: 5 decembrie 2015, 22:49
Criticul de artă și directorul Muzeului de Artă din Constanţa, Doina Păuleanu, şi-a lansat, vineri, ultimul volum, la Târgul de Carte Gaudeamus de la Bucureşti, organizat de Radio România Actualităţi.
„Regalitatea şi marea” este o monografie ilustrată a oraşului Constanţa şi a ţinuturilor dobrogene de acum un secol, la care autoarea a lucrat timp de aproape trei ani.
Lansarea a avut loc în prezenţa unor personalităţi din mediul cultural şi academic, printre care istoricul Dan Berindei, criticul literar Dan C. Mihăilescu şi subsecretarul de stat în Ministerul Culturii Irina Cajal.
„Impresionantul volum oferit de Doina Păuleanu este, în opinia noastră, o valoroasă sinteză de fapte istorice, imagini puse sub lupă dintr-o perspectivă integratoare foarte utilă.
Pe lângă valorificarea unui preţios tezaur de imagini extras din colecţii private şi publice, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Naţional Peleş, lucrarea reuşeşte să fie o analiză detaliată a vieţii sociale şi culturale din România, analiză care este, de fapt, o punere în drepturi a europenităţii ţării noastre, dar şi o corectă înţelegere a istoriei continentului nostru într-o perioadă de frământări politice şi sociale şi de creativitate inspirată de nevoia de modernizare.
Nu în cele din urmă, lucrarea aduce în atenţia publicului procesul de reintegrare în justele sale coordonate politice şi legale, culturale şi identitare.
Intersecţie strategică şi punct de sprijin pentru apărarea Europei, Constanţa, Dobrogea reprezintă un punct fierbinte pentru marile puteri, atunci ca şi acum, britanicii, germanii şi nu numai fac investiţii în proiecte strategice pentru a păstra liber accesul la Marea Neagră, la gurile Dunării, ceea ce garanta libertatea comerţului, legând inima Europei cu Orientul” – a spus, în luarea sa de cuvânt, Irina Cajal.
Pentru istoricul şi academicianul Dan Berindei, lansarea a fost un prilej plăcut de a se reîntâlni cu opera Doinei Păuleanu: „Lucrările Doinei Păuleanu mă surprind mereu, pentru că sunt interesante şi scrise cu suflet. Semnificativ este faptul că titlul este generos – Regalitatea şi marea – dar, de fapt, este vorba despre Carol I şi marea, şi rolul pe care l-a avut domnia lui în această deschidere către mare.
A fost ceva reciproc: marea s-a deschis către rege şi către o Românie care devenise independentă şi, pe de altă parte, regele a înţeles ce înseamnă marea, că este legătura cu lumea şi i-a dat o atenţie deosebită şi chiar puţină dragoste, deşi regele Carol era un om destul de rece, dur, rezervat, dar nu în privinţa aceasta.
Nu mai vorbesc de Elisabeta, care a fost o îndrăgostită a mării, o pasionată”.
Criticul de artă Dan C. Mihăilescu apreciază la cartea Doinei Păuleanu nu doar enormul efort documentar, cât şi acurateţea cu care suprinde moravuri şi tare ale societăţii de maximă actualitate chiar şi după aproape un secol şi jumătate: „Ce este nu atât impresionant, acaparant, lăudabil, cât, pur şi simplu, fascinant pentru mine sunt două lucruri la doamna Păuleanu.
Primul este capacitatea uriaşă de absorbţie. Are o aviditate, bulimie documentară într-o epocă de improvizaţie absolută, absoarbe înfiorător. Ia arhive din administraţie, cadastre, istoria primarilor, gazetele epocii, istoria diplomaţiei, geopolitică, antreprenoriat, modă, istoria mentalităţilor, îţi face un tablou enorm.
Şi aici vine a doua calitate, care este hipnotizantă: toată preocuparea dumenaei faţă de istorie stă cu o faţă în trecut şi cu alta în prezent.
Cartea asta este, în mod paradoxal, de o actualitate frisonantă. Exact ca şi monografia Cazinoului din Constanţa, unde am găsit furatul căciulii la români, coatele date de liberali conservatorilor, de conservatori liberalilor, cu o plăcere de a se alege praful de tot, numai ca să nu se laude ăla cu meritul de a încheia ceva, o furgăsire generală…”.
Volumul „Regalitatea şi marea” poate fi găsit la Târgul de Carte Gaudeamus, la standul Editurii Monitorul Oficial.