AUDIO: De unde vin locurile de muncă pentru constănțenii care aleg străinătatea

Publicat de Carmen Secuiu, 19 noiembrie 2015, 14:57
Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 800 de posturi pentru muncitori necalificaţi, la cules căpşuni, în Spania sau 400 de locuri de muncă tot în agricultură, în Portugalia, dintr-un total de 1.800.
În Republica Cehă 180 de posturi, în Marea Britanie 180, în Germania 140, în Ungaria 50, iar în Polonia și în Belgia câte 3 trei locuri de muncă vacante.
La ora actuală, în Constanța, doar șapte viitori angajați au fost acceptați dintre șomerii indemnizați sau neindemnizați, ori alte persoane care au depus dosare la AJOFM.
”Desigur, numărul constănțenilor plecați la muncă în străinătate este mai mare, dar mulți apelează la firme de recrutare și după ce au fost selectați de angajatori nu mai anunță, pentru că nu au această obligație. Noi facem doar medierea și decizia aparține angajatorului”, ne spune purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Adelina Vlad.
”Cauzele plecării constănțenilor sunt: neajunsurile, de multe ori, datoriile bancare care nu mai pot fi plătite, raportul de doar un angajat în locul a șapte plecați, sentimentul profund de insecuritate colectivă”, ne-au răspuns unii dintre constănțeni.
Într-un studiu recent realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie se arată că, în aproape jumătate dintre familiile din România, există cel puţin o persoană plecată în străinătate.
Procentul fiind mai ridicat în familiile din mediul rural şi în cele din Transilvania, Banat şi Moldova, iar după București, Constanța se află pe locul al doilea în ce privește numărul persoanelor angajate în străinătate.
Conform prognozelor oficiale, făcute de sociologi, în anul 2050, ţara noastră ar putea avea cu 6-8 milioane de locuitori mai puţin și va predomina forța de muncă asiatică, africană sau europeană din țările cele mai sărace.
carmensecuiu@radioconstanta.ro