Ascultă Radio România Constanța Live

Cine sunt membrii Cabinetului Cioloş

Cine sunt membrii Cabinetului Cioloş

Publicat de , 15 noiembrie 2015, 16:09

Vasile Dâncu, vicepremier şi ministrul al Dezvoltării Regionale

Profesorul şi sociologul Vasile Dâncu, propus de Cioloş pentru a prelua funcţie de ministru al Dezvoltării Regionale şi cea de vicepremier, s-a înscris în PSD Cluj, în 1999 pentru ca în anul imediat următor să ajungă în poziţia de ministru al Informaţiilor Publice, la propunerea premierului Adrian Năstase. Doctor în sociologie, Vasile Dâncu este preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), unul din puţinele institute de sondare care l-au dat pe Klaus Iohannis câştigător la alegerilor prezidenţiale în momentul închiderii urnelor.

Vasile Dâncu a ocupat funcţia de ministru timp de trei ani, urmând ca în 2004 să ajungă senator al României pe listele PSD. Dâncu a fost şi observator si deputat în Parlamentul European, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională. Hobby-urile sale sunt fotbalul, tenisul, literatura şi muzica. De la preluarea funcţiei de preşedinte interimar al PSD de către Liviu Dragnea, Vasile Dâncu a devenit principalul sfătuitor al noului şef al PSD. Cele mai multe idei de reformare a partidului pe care le-a anunţat Dragnea i-au aparţinut, de fapt, lui Dâncu.

Costin Grigore Borc, vicepremier şi ministru al Economiei

Costin Grigore Borc, noul ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului, este născut în 1965 (50 ani) şi este actualul director general al filialei din România a Lafarge Ciment, ocupând înainte aceeaşi funcţie la reprezentanţa din Serbia a companiei. El a fost şeful cancelariei lui Radu Vasile, prim-ministru al României în mandatul lui Emil Constantinescu. Costin Grigore Borc a absolvit Politehnica din Bucureşti, fiind licenţiat în Inginerie Energetică (1989). Are un doctorat la Universitatea din Wiscounsin Madison (1997 şi 2001). Tot aici a fost şi asistent universitar pentru o perioadă de cinci ani, între 1995 şi 2000.

Anca Paliu Dragu, ministru de Finanţe

Anca Paliu Dragu (42 de ani), economist în cadrul Comisiei Europene, este propusă pentru a prelua portofoliul Finanţelor Publice. Anca Paliu Dragu este analist economic la Comisia Europeană din februarie 2013, iar înainte, în perioada septembrie 2001 – ianuarie 2013, a fost economist la FMI, în cadrul biroului regional pentru România şi Bulgaria. Din 1996 şi până în 2011, Paliu Dragu a fost economist la Banca Naţională a României.

A absolvit Facultatea de Finanţe din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), un program de master pe politici publice şi instituţii europene la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi a obţinut titlul de doctor în finanţe la ASE. De asemenea, a urmat un program de studii de economie şi afaceri internaţionale la Universitatea George Washington.

Victor Grigorescu, ministrul Energiei

Victor Grigorescu este consultant în politici publice, specializat în politica comercială comuăa a UE şi energie. Este membru al Consiliului de administraţie la Electrica SA. Are 8 ani de experienţă în administraţia publică românească, inclusiv în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE. În 2014, a lucrat în cadrul Departamentului pentru Energie, între altele, în poziţia de consilier al ministrului delegat pentru Energie.

Cristina Guseth, ministrul Justiţiei

Cristina Guseth are o experienţă îndelungată în relaţia cu presa, începând din anul 1990 când, în cadrul Fundaţiei Soros, a coordonat în principal programele pentru presă. Din 1996, ca director al Fundaţiei Freedom House România, a continuat această activitate cu programe dedicate jurnaliştilor. În perioada 2005-2007, a lucrat cu delegaţia Comisiei Europene în România în calitate de manager al componentei de media relations.

În 2006 a înfiinţat propria agenţie de comunicare, Personna, prin intermediul căreia a derulat diferite campanii şi proiecte de relaţii publice. În anul 2005, Cristina Guseth a fost inclusă în enciclopedia „1000 Peace Women Across the Globe” a Asociaţiei “1000 Women for the Nobel Peace Prize 2005”. A primit în anul 2011 distincţia de Femeia Anului în România, pentru acţiunile de promovare şi apărare a valorilor democraţiei.

Adrian Curaj, ministrul Educaţiei

Adrian Curaj, propus pentru Ministerul Educaţiei, este director general al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). Profesorul universitar Adrian Curaj a fost consilier guvernamental pe IT şi cercetare al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. A demisionat odată cu schimbarea Guvernului. Adrian Curaj a fost numit de Emil Boc la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică în decembrie 2009, dar a fost eliberat din funcţie la mai puţin de un an şi înlocuit cu Dragoş Ciuparu, recent înscris în PDL.

Mihnea Motoc, ministru al Apărării Naţionale

Mihnea Motoc este din august ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Viitorul ministru al Apărării Naţionale şi-a începutcariera diplomatică în 1991. Între 1999 şi 2001 a fost ambasador în Olanda, iar în perioada 2003-2008, a fost reprezentant permanent al României pe lângă ONU. Diplomatul Motoc a fost numit în aprilie 2008 Reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană, funcţie deţinută până la începutul acestei veri. Motoc este căsătorit cu Iulia Motoc, judecătoare la CEDO şi fostă judecătoare la CCR.

În urmă cu un an, premierul Victor Ponta i-a propus funcţia de ministru al Afacerilor Externe în Guvernul său, însă acesta a renunţat să mai fie nominalizat după ce soţia sa, judecătoarea Iulia Motoc, magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, i-a sesizat faptul că o astfel de numire i-ar crea ei o situaţie de incompatibilitate la CEDO. Iulia Motoc a sesizat că, prin numirea soţului ei la conducerea unei instituţii care este parte în numeroase procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), respectiv Ministerul Afacerilor Externe, ea ar intra într-o situaţie de incompatibilitate prevăzută în regulamentul Curţii.

Lazăr Comănescu, ministru al Afacerilor Externe

Lazăr Comnescu este actualul consilier prezidenţial pe probleme de politică externă. Diplomat de carieră, Lazăr Comănescu şi început activitatea în Ministerul Afacerilor Externe în urmă cu aproape patru decenii la Departamentul Organizaţii Economice Internaţionale. Între 1998 şi 2001 a fost şeful Misiunii României pe lângă NATO şi UE, iar între 2001-2007 a fost şeful Misiunii României pe lângă UE. După aderare, în 2007, până la 14 aprilie 2008, a fost Reprezentantul Permanent al României pe lângă UE. Comănescu a fost ministru al Afacerilor Externe între aprilie 2008 şi decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu. La doar câteva luni după experienţa guvernamentală a fost numit ambasador în Germania. În februarie, Klaus Iohannis a semnat decretul rechemare al lui Comănescu de din Germania şi l-a numit consilier prezidenţial.

Achim Irimescu, ministru al Agriculturii

Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, preia funcţia de ministru al Agriculturii în Guvernul Cioloş. Funcţia pe care a deţinut-o până de curând a fost cea de ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, şef secţie agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol. Achim Irimescu a mai lucrat în minister în perioada august 1990 – noiembrie 1998, ca şef serviciu şi consilier superior, între 2012 şi 2014 a fost secretar de stat în această instituţie. Tehnocratul este doctor în economie agrară la ASE Bucureşti şi licenţiat al Facultăţii de Tehnologie a Construcţiilor de Maşini din Politehnică.

Petre Tobă, ministrul al Afacerilor Interne

Pete Tobă este varianta lui Dacian Cioloş pentru Minsterul de Interne. Tobă a fost numit de la începutul anului 2009 în fruntea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Acesta şi-a început cariera în MAI în 1990, în timpul guvernării Năstase, 2000-2004, deţinând primele funcţii importante: adjunct al Directorului General şi şef al Direcţiei Poliţiei de Sigurantă Publică din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. În perioada 2005-2009, a fost numit, iniţial Director general adjunct al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, ulterior adjunct al Inspectorului General al Poliţiei Române în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Andrei Baciu, ministrul Sănătăţii

Doctorul Andrei Baciu, propunerea premierului Dacian Cioloş pentru portofoliul Sănătăţii, este chirurg şi şi-a desfăşurat activitatea în Franţa. În momentul în care a revenit în România, Andrei Baciu a preluat coordonarea unei campanii, „Drepturile Pacienţilor”, demarată de europarlamentarul Cristian Buşoi, fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Aura Răducu, ministru al Fondurilor Europene

Aura Răducu, ministrul propus pentru Fondurile Europene, este expert în finanţări europene şi internaţionale al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Propunerea lui Cioloş pentru acest minister are o bogată experienţă în ceea ce priveşte fondurile europene. Înainte de perioada petrecută la BERD, ea a lucrat ca manager de program şi politici UE în Direcţia Generală Politici Regionale (DG REGIO) a Comisiei Europene.

Elisabeta Lipă, ministru al Tineretului şi Sportului

Elisabeta Lipă (51 de ani), persoană propusă pentru funcia de ministru al Tineretului şi Sportului, ocupă în acest moment funcţiile de preşedinte al Clubului Sportiv Dinamo, preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Lipă este multiplă campioană olimpică la canotaj (5 medalii de aur).

Marius Raul Bostan, ministru pentru Societatea Informaţională

Marius Raul Bostan, noul ministru pentru Societatea Informaţională este fost membru PNŢ-CD, fondator al VMB Partners şi membru în CA al Telekom, numit de Ministerul pentru Societatea Informaţională, în februarie acest an. Marius Bostan are experienţă în domeniul administraţiei publice locale şi centrale, managementului serviciilor publice şi atragerii de finanţări destinate investiţiilor în infrastructură.

Este licenţiat în matematică şi absolvent al cursurilor postuniversitare de management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. A lucrat pentru implementarea unor programe ale Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene, pentru administraţia publică locală. A fost organizator al primei Conferinţe Internaţionale de Descentralizare Fiscală din România. A urmat cursuri de specializare în Anglia şi Italia, şi a studiat sistemele administrative din Germania şi Olanda. A lucrat cu experţii americani ai Research Triangle Institute în cadrul operaţiunilor de emitere de obligaţiuni municipale. A lucrat la majoritatea emisiunilor de obligaţiuni din România.

Vlad Alexandrescu, ministru al Culturii

Vlad Alexandrescu este profesor la Catedra de Franceză a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, istoric şi diplomat. Este fiul arheologului Petre Alexandrescu şi al Mariei Alexandrescu Vianu, istoric al artei antice. După o licenţă în franceză şi germană la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti (1989), a urmat studii aprofundate la „Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales”, Paris, unde a obţinut o diplomă de master (1991) şi un doctorat în Filosofie (1995) cu menţiunea „Summa cum laude”.

Este membru al mai multor societăţi ştiinţifice din ţară şi din străinătate, printre care al Colegiului „Noua Europă”, al „Asociaţiei Române a Cercetătorilor Francofoni în Ştiinţe Umane”. Face parte din „Société d’étude du dix-septième siècle”, Paris; „Centro Interdipartimentale di Studi su Descartes e il Seicento dell’Università del Salento”, Lecce; „The Warburg Institute”, Londra. Din martie 2006 până în august 2011, a fost Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Marele Ducat de Luxemburg. A fost director al mai multor granturi de cercetare interdisciplinară între 2002 şi 2014.

Violeta Alexandru, ministru pentru Dialog Social

Violeta Alexandru, ministrul delegat pentru Dialog Social, este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe. Din 2001, aceasta este director al Institului pentru Politici Publice.

Ciprian Bucur, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul

Ciprian Bucur, ministrul delegat propus pentru relaţia cu Parlamentul, lucrează în prezent la Comisia Juridică a Legistalitivului.

Dan Marian Costescu, ministrul Transporturilor

Dan Marian Costescu este director executiv (CEO) la CFR din martie 2015 și are o experiență bogată în domeniul transporturilor. Dan Mihai Costescu are 46 de ani și este absolvent al Universității Politehnice din București în anul 1993, specializarea Material Rulant de Cale Ferată.

AUDIO | Laura Constandin, AJPIS: „Copiii refugiați primesc exact aceleași alocații ca și minorii români”
Actualitate joi, 28 noiembrie 2024, 14:07

AUDIO | Laura Constandin, AJPIS: „Copiii refugiați primesc exact aceleași alocații ca și minorii români”

Alegerile sunt câștigate de candidații care știu să genereze, în rândul publicului, anumite emoții, spun specialiștii în comunicare. Mai...

AUDIO | Laura Constandin, AJPIS: „Copiii refugiați primesc exact aceleași alocații ca și minorii români”
Forțele Navale Române sărbătoresc Ziua Națională a României în șase orașe și la bordul navelor din Marea Mediterană
Actualitate joi, 28 noiembrie 2024, 13:27

Forțele Navale Române sărbătoresc Ziua Națională a României în șase orașe și la bordul navelor din Marea Mediterană

Forțele Navale Române vor participa duminică, 1 Decembrie, la activitățile organizate cu ocazia Zilei Naționale a României la București,...

Forțele Navale Române sărbătoresc Ziua Națională a României în șase orașe și la bordul navelor din Marea Mediterană
Autoritatea Electorala Permanenta - foto - AEP
Actualitate joi, 28 noiembrie 2024, 13:00

AEP a sesizat Poliția și Parchetul în legătură cu finanțarea campaniei electorale pentru prezidențiale

Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat organele de urmărire penală să cerceteze afişele electorale apărute fără codul de identificare...

AEP a sesizat Poliția și Parchetul în legătură cu finanțarea campaniei electorale pentru prezidențiale
CONSTANȚA: Reținuți pentru furt calificat, după ce au sustras zeci de capace de canalizare
Actualitate joi, 28 noiembrie 2024, 12:31

CONSTANȚA: Reținuți pentru furt calificat, după ce au sustras zeci de capace de canalizare

Polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Serviciul Municipal de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz din...

CONSTANȚA: Reținuți pentru furt calificat, după ce au sustras zeci de capace de canalizare
Actualitate joi, 28 noiembrie 2024, 11:31

AUDIO | TULCEA: Peste 150 de copaci au fost plantați de voluntari, în cadrul proiectului „Ziua Verde”

Asociația DeltaPedia a lansat recent proiectul „Ziua Verde”, prin care și-a propus să mobilizeze copiii și adulții din județul Tulcea,...

AUDIO | TULCEA: Peste 150 de copaci au fost plantați de voluntari, în cadrul proiectului „Ziua Verde”
Actualitate joi, 28 noiembrie 2024, 10:58

Studenţii cer Consiliului Naţional al Rectorilor să ia măsuri pentru a putea vota la alegerile parlamentare

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România solicită Consiliului Naţional al Rectorilor să ia măsurile necesare astfel...

Studenţii cer Consiliului Naţional al Rectorilor să ia măsuri pentru a putea vota la alegerile parlamentare
Actualitate joi, 28 noiembrie 2024, 10:46

Informare de vreme rea în toată țara. COD GALBEN de ninsori în 11 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi, un Cod galben de ninsori în zone din 11 judeţe, precum şi o informare de precipitaţii şi...

Informare de vreme rea în toată țara. COD GALBEN de ninsori în 11 județe
Actualitate joi, 28 noiembrie 2024, 10:11

Seară Regală în onoarea sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei va găzdui, joi, de la ora 18,00, la Palatul Regal, o seară dedicată curajului civic, la care sunt...

Seară Regală în onoarea sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris