Marin Preda – scriitorul care a lăsat literaturii române un adevarat tezaur
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 12 noiembrie 2015, 10:28
Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalităti din cultură sau stiintă, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care, prin creativitate, muncă si curaj, au adus România între tările care au îmbogătit cunoasterea universală. Astăzi vi-l prezentăm pe pe scriitorul Marin Preda, născut pe 5 august 1922, în comuna Silistea-Gumesti din judetul Teleorman.
Marin, fiul Tudor Călărasu, „de profesie plugar”, si al Joitei Preda, a primit, la nastere, numele mamei, întrucât părintii nu încheiaseră o căsătorie legală si numai astfel Joita Preda putea primi pensie ca văduvă de război. Ea venea cu două fete din prima căsătorie, iar Tudor Călărasu avea si el trei băieti; împreună, au mai avut încă trei copii.
Marin Preda îsi petrece copilăria în această familie numeroasă care – în ciuda celor două loturi de pământ „primite la împroprietărire” – nu este lipsită de griji. În septembrie 1929, învătătorul Ionel Teodorescu îl înscrie pe Marin Preda în clasa I, însă tatăl nu-l lasă să meargă. Anul următor, este reînscris în clasa I, la Scoala primară din satul natal. Dar copilul participă si la treburile gospodăresti (păzitul vitelor sau munca la câmp), ceea ce face ca, în primele clase, să absenteze adesea de la scoală. Se dovedeste printre elevii cei mai buni din seria sa, obtinând premiul cu coronită, scenă evocată mai tarziu in romanul “Morometii”. Cu greu, depăsind multe piedici, reuseste să termine sapte clase primare, cu media generală pe obiecte 9,15.