Update 4 – A CINCEA ZI: Constanţa a ieşit din nou în stradă
Publicat de , 7 noiembrie 2015, 14:28 / actualizat: 8 noiembrie 2015, 12:36
UPDATE 22.00: Acţiunea de sâmbătă seara s-a încheiat la această oră. Platoul din faţa Prefecturii s-a golit mult mai repede decât în serile trecute. Rămâne, însă, inima constănţenilor care se roagă pentru cei 41 de morţi de la Colectiv şi Beirut.
–––––-
UPDATE 21.00: Pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa au ajuns şi 300 de membri ai galeriei echipei de fotbal FC Farul Constanţa, astfel încât numărul protestatarilor se apropie de o mie.
Se strigă „Colectiv!”, „Jos Parlamentul!” şi „Voi aţi uitat că aţi venit/Pentru copiii care/au murit!”.
Cătălin Anghel, administratorul paginii de Facebook „Constanţa protestează!” şi unul dintre cei care au însufleţit mişcările de stradă din aceste zile a decis, în cele din umră, să îşi facă apariţia alături de protestatari, după mesajele de pe care le-a primit în urma anunţului său de retragere (vezi mai jos). Anghel ne-a declarat că nu exclude să fi fost victima unei tentative de manipulare, care să ducă la diminuarea amplorii protestelor, prin îndepărtarea unora dintre organizatori.
Un alt organizator, Codruţ Burdujan, bănuieşte un alt scenariu: marşurile de ore întregi, pe distanţe mari, au rolul de a obosi oamenii, astfel încât aceştia să renunţe să mai vină a doua zi. „Pentru a reuşi, este nevoie ca protestele să dureze”, a spus Burdujan. El mai cred că acţiunile organizate la loc fix, în faţa Prefecturii, le-ar fi permis celor care soseau mai târziu să se alăture şi ei mulţimii.
–––––
UPDATE 20.00 Până acum, sunt în jur de 500-600 de protestatari.
–––––
UPDATE 19.30: În Parcul Prefecturii şi la harta murală sunt, la această oră, doar 200 de oameni. În rândul participanţilor şi organizatorilor de proteste au început să apară disensiunile.
Cătălin Anghel, administratorul paginii de Facebook „Constanţa protestează a anunţat, cu puţin timp în urmă, că se retrage, momentan, din linia întâi a manifestărilor, pentru că cei împotriva cărora sunt îndreptate protestele ar încerca să le deturneze.
Tot astăzi, Asociaţia Elevilor din Constanţa a emis un comunicat de presă, prin care anunţă că se delimitează de manifestaţiile din Constanţa, după ce, vineri seara, o parte a celor care au ieşit în stradă au fost elevi, fapt care a atras unele critici.
Am discutat cu preşedintele Asociaţiei, Constantin-Alexandru Manda, care ne-a explicat că membrii şi simpatizanţii AEC sunt liberi să facă cedoresc în această privinţă, dar că implicarea sau neimplicarea lor nu trebuie făcută sub sigla Asociaţiei.
Constantin Alexandru-Manda ne-a declarat, chiar, că ar putea să participe, în această seară, la proteste.
La rândul său, vicepreşedintele AEC, Andrei Eduard Burghelia, a acuzat că PSD, PNL, dar şi alte partide parlamentare au plătit participanţi la proteste pentru ca aceştia să ghideze mesajul mulţimii în interes propriu. Totodată, politicieni aproape anonimi au încercat să obţină capital de imagine, parazitând manifestaţiile, a mai spus Burghelia, care a refuzat să dea nume.
Iată şi comunicatul Asociaţiei:
„Asociația Elevilor din Constanța (AEC), în calitate de organizație reprezentativă a elevilor din județul Constanța, se delimitează public de desfășurarea și organizarea manifestațiilor publice petrecute în municipiul Constanța, în decursul acestei săptămâni.
AEC salută și încurajează exercitarea dreptului la întrunire, consacrat de art. 39 din Constituția României. Din nefericire, anumite de grupuri de interese au profitat de aceste manifestații publice, organizate ca urmare a tragediei petrecute în București în seara zilei de 30 octombrie, pentru a câștiga capital de imagine.
Precizăm faptul că AEC nu a ieșit cu nicio poziție publică, prin care să îndemne participarea elevilor la aceste manifestații, iar reprezentanții asociației, care au luat parte la acțiunile de protest, nu au reprezentant, în niciun fel, poziția oficială a organizației. AEC este o asociație apolitică, refuzând să se implice în activități care pot periclita statul de drept, democrația sau interesele elevilor constănțeni.
Totodată, AEC susține o reformă reală a statului și a clasei politice. Revendicările asociației din sfera domeniul educațional vor fi făcute publice, în cel mai scurt timp. Menționăm, de asemenea, că reprezentanții asociației se vor întâlni, în cursul săptămânii următoare, cu reprezentanții Guvernului României, pentru discutarea acestora.
Asociația Elevilor din Constanța se delimitează public de organizarea acestor manifestări. Personal, am fost în stradă în prima și a treia seară de protest, dar, observând faptul că a dispărut caracterul civic al manifestațiilor, am renunțat să mai legitimez aceste mișcări. Vicepreședintele AEC, Andrei-Eduard Burghelia, a fost în prima linie a protestelor în calitate de cetățean și activist civic, urmând să ofere explicații publice cu privire la participarea lui. AEC va continua să manifeste pentru îmbunătățirea sistemului de educație și pentru reformarea reală a statului, a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.
Aceste proteste au fost demarate de către activiștii civici din Constanța, printre care m-am regăsit și eu, fiind revoltat de tragicul incident din clubul Colectiv. Pe măsura ce protestele au luat amploare, anumite persoane și-au dorit să pună stăpânire pe aceasta inițiativă civică, drept pentru care începând cu acest moment mă retrag din această activitate,
si consider că protestele civice au luat sfârșit. În cele din urmă, îmi doresc să felicit toți acei cetățeni care au protestat cu bună-credință în toate aceste zile, a declarat Andrei-Eduard Burghelia, vicepreședintele Asociației Elevilor din Constanța”.
––––
Sub sloganul „Demisiile nu rezolvă situația. Continuăm!”, organizatorii mitingurilor de protest din această săptămână de la Constanţa anunţă o nouă demonsatraţie, sâmbătă seara, începând cu ora 18.30, în parcul central din zona Primăriei.
Sunt nu mai puţin de trei organizatori, care pun la cale o nouă ieşire în stradă, pentru a cincea zi consecutiv.
Ca de fiecare dată, mobilizarea se face pe Facebook.
„A pornit ca o simplă întalnire şi a ajuns să fie un proces continuu. Pe 3 noiembrie s-a facut ceva nou în oraş.” – scrie „Constanţa protestează”. 1.400 de persoane au anunţat că vor participa.
„Dacă îşi pasă, ieşi din casă – Constanţa protestează!” este o altă pagină de Facebook, prin care se încearcă mobilizarea constănţenilor. Până în prezent, aproape o mie şi-au confirmat prezenţa. Aici găsim şi o listă clară de revendicări:
În fine, „Vrem spitale, NU biserici si catedrale!!”, este o altă pagină de Facebook, unde se pune accentul pe necesitatea îmbunătăţirii sistemului de asistenţă medicală:
„În urma incidentului nefericit avem dovada că trebuie să luptăm pentru sistemul sanitar din România, chiar dacă unii dintre voi ne vor blama şi vor spune de ce nu am făcut nimic până acum. Avem nevoie de spitale nu de biserici şi catedrale!! Vreau să propun un protest în Constanţa pe data de 7 noiembrie în memoria tuturor celor care au plecat mult prea devreme de printre noi!! Trebuie să luptăm pentru noi şi generaţiile ce vor urma pentru că aceste evenimente teribile să nu se mai întâmple. Vrem că în memoria celor care şi-au pierdut viată în tragicul accident de la #colectiv să fie construite SPITALE, NU BISERICI ŞI CATEDRALE DE MILIOANE DE EURO!! Haideţi să lăsăm acatistele, moaştele şi donaţiile la biserici, banii aceştia îi putem dona la spitale pentru echipamente, aparatură, ambulanţe şi spitale noi, pentru că Doamne fereşte de un asemenea eveniment instituţiile şi autoritaţile să nu fie luate prin surprindere. Va aşteptăm în număr cât mai mare la acest protest!! Dumnezeu să-i ierte pe cei care au murit în chinuri teribile la tragicul accident, mă rog pentru sufletele lor, iar pentru cei răniţi să lupte în continuare pentru viaţa lor. Sincere condoleanţe familiilor îndoliate şi multă putere le doresc!!”