Încă un club se închide voluntar, după tragedia de la Colectiv
Publicat de Bogdan Comșa, 2 noiembrie 2015, 17:42 / actualizat: 3 noiembrie 2015, 0:18
Tragedia de la clubul Colectiv din Bucureşti, care a lăsat în urmă 31 de morţi şi 90 de răniţi foarte grav, a declanşat o urmă de şoc inclusiv în rândul proprietarilor de localuri de acest fel.
Este vorba, de această dată, despre clubul La Bază, din Iaşi, unde au loc concerte live, la fel ca în Colectiv.
Într-un measaj postat pe Facebook, responsabilii La Bază anunţă că nu au autorizaţie de funcţionare de la ISU:
„Bună ziua.
în urma evenimentelor tragice din Club Colectiv ne simțim datori să facem câteva precizări sincere, totodată facem publică și o nouă hotărâre.
Barul La Bază nu este certificat cu risc minim de incendiu.
Despre acte. Nu avem autorizație de la ISU. în schimb avem aviz ISU pentru modificările din locație necesare pentru a preveni și a minimiza riscul. Pentru a ne apuca de modernizare trebuie să obținem autorizația de construcție, dosar depus dar ce s-a întins enorm de mult timp (> 1an). E de precizat că am fost tratați decent și cinstit de către autorități (chiar fără „pile”), durata fiind influențată pe de o parte de birocrația din România, pe de altă parte și din vina noastră. Așadar am făcut toate demersurile pentru a îndrepta situația.
Totuși am decis că vom suspenda activitatea barului și vom anula evenimentele programate, toate acestea până când vom face modernizările cerute și vom avea garanția celor de la ISU că nu reprezetam un pericol. Estimarea noastră 2-3 luni, dar nu ştim sigur.
Ce putem spune? Deși avem 2 ieșiri separate, una chiar dublă, stingătoare etc, considerăm că am fost ignoranți și în consecință iresponsabili. Am avut noroc. Nu vrem să mai punem pe nimeni în pericol, chiar dacă legea permite acest lucru.
Baza
P.S. Nu suspendăm activitatea de ochii controalelor anunțate. Au mai fost, au numerele noastre de contact și suntem disponibili în fiecare zi de dimineață până seara”.
Sinceritatea acestora este salutată de societatea civilă, prin intermediul unui reprezentant al Expert Forum, un think tank din Bucureşti, specializat în mai multe domenii – politici de guvernare, energie, anticorupţie etc.
Sorin Ioniţă crede, însă, că patronii care dau dovadă, până la urmă, de conştiinţă civică, nu trebuie să dispară. Ioniţă i-a încurajat pe aceştia să rămână pe piaţă şi să se asocieze între ei pentru a impune un standard minim al branşei, dincolo de reglementările oficiale. A doua etapă ar fi lansarea de negocieri cu autorităţile, pentru a „desţeleni” hăţişul birocratic care sufocă activitatea antreprenorilor.
„Draga Andrei Sosa, e bine ca vorbesti in public, presupune curaj. Dar daca vrei sa faci ceva util, uite o propunere tip societate civila:
1. Nu trebuie sa inchizi clubul Expirat, dimpotriva. Faceti rapid o asociatie a patronilor privati de cluburi, baruri & asemenea, care sa stabileasca reguli minime de business etic in sectorul vostru, dupa care va auto-monitorizati si va dati certificat de compliance, cu 1-2-3 stele. Faceti chestia publica. Puteti fi doar trei la inceput si treptat chemati altii sa se alature, pe masura ce se pun in regula cu criteriile. Nu puneti criteriu toate fleacurile din legi, multe confuze si aiurea, ci aspectele importante. Self-policing este o chestie civilizata, care functioneaza mai ales dupa asa evenimente tragice high profile si schimba perceptia publica asupra sectorului. Acum este isterie publica, e de inteles. Dar hai sa nu lasam sa profite de ea tot pe generalul Oprea si inspectorii spagari din primarii.
2. Simultan, porniti un dialog cu autoritatea pentru reducerea hartogariei inutile si a regulilor birocratice stupide, care nu ajuta pe nimeni, va fac viata grea ca antreprenori si nu va permit sa lucrati pe ce este important. Ca grup ce actioneaza transparent aveti mult mai multe sanse si legitimitate decat unul cate unul, cu demersuri punctuale si personale, sau poate chiar incercand sa ungeti cine stie ce rotite intepenite.
Daca porniti demersul asta, EFOR si alte 2-3 ONGuri vor fi alaturi de voi si va vor sprijini in dezbaterea publica si in actiunea de de-birocratizare & transparentizare, pentru ca in general asta e ce vrem si noi. E o promisiune”.