Clubul Colectiv avea autorizaţie de funcţionare, dar la ISU București nu figurează nici un document, nicio solicitare, pentru derularea activității
Publicat de , 31 octombrie 2015, 09:25
Clubul Colectiv avea autorizaţie de funcţionare de la Primăria Sectorului 4 din 14 ianuarie 2015, potrivit reprezentanţilor primăriei.
Poliţia Locală a efectuat ultima oară un control la local pe 21 octombrie, ocazie cu care agenţii au întocmit un proces verbal pentru lipsă calificare personal.
Clubul Colectiv se află în subsolul fostei fabrici Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7.
Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în incendiul din Clubul Colectiv din Capitală a ajuns la 28, majoritatea neavând acte asupra lor, în timp ce alte 184 de persoane au fost rănite, potrivit ultimului bilanţ anunţat de secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat, care a mers la faţa locului.
Arafat a spus că sunt 184 de răniţi în spitale, care au fost transportaţi atât cu ambulanţele, dar şi care au ajuns prin mijloace proprii.
Cei mai mulţi au fost transportaţi la Spitalul Floreasca (50), Spitalul de Arşi (27), Spitalul Bagdasar (24), Spitalul Universitar (16). Alţi răniţi au ajuns la Spitalul Militar, la Elias, Colţea, Pantelimon, Sf. Ioan, dar şi la Spitalul Judeţean Ilfov.
Potrivit lui Arafat, în momentul de faţă se analizează dacă trebuie mutaţi pacienţi de la un spital la altul în Capitală sau chiar la secţii de terapie intensivă din afara Bucureştiului.
Ministerul Sănătăţii face apel către oameni să doneze sânge pentru victimele incendiului din clubul Colectiv din Capitală.
Familiile tinerilor care au fost în club la momentul incendiului pot suna la 021.206.92.91 pentru a cere informaţii despre numele victimelor şi spitalele la care au fost duse, a mai anunţat secretarul de stat Raed Arafat.
Clubul Colectiv găzduia, vineri seară, un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album – „Mantras of war”.
Intrarea la acest concert a fost liberă.
Evenimentul includea şi un show de lumini şi de efecte pirotehnice.
Martori aflaţi în club au declarat că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan.
Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.
Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune.
În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului.
Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.
Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta „ieşind în valuri” pe uşa de la intrare.
Potrivit acestora, incendiul a izbucnit în jurul orelor 22.15 – 22.20, iar primele ambulanţe au sosit după aproximativ un sfert de oră.
La faţa locului au venit ulterior zeci de ambulanţe, unii dintre răniţi fiind preluaţi şi duşi la mai multe spitale din Bucureşti. Unora dintre cei răniţi li s-a acordat primul ajutor pe caldarâm.
Intervenţia a fost îngreunată de accesul dificil al ambulanţelor în curtea clubului.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că la nivelul d care se desfășura la clubul Colectiv din Capitală, unde vineri seară s-a produs un incendiu în urma căruia au decedat 28 de persoane, iar alte circa 150 au fost rănite.