AUDIO: La muncă sau… la`ntins mâna
Publicat de , 29 octombrie 2015, 15:31
Peste 4.500 de constănţeni fără venituri primesc, lună de lună, ajutor social. De exemplu, o familie formată din trei membri, mama, tata şi copilul, încasează un ajutor social în valoare de 315 lei, iar o familie cu patru copii, adică şase membri, primeşte de la stat un ajutor social de 274 de lei, la care se adaugă o alocaţie de stat de 336 lei şi încă una pentru susţinerea familiei de 328 lei, în total, în jur de 940 lei.
Ce trebuie să facă pentru aceşti bani? Muncă în folosul comunităţii: să iasă la curăţenie, să taie iarba, să decolmateze şanţurile, să dea zăpada, orice este nevoie.
Cei mai mulţi beneficiari de ajutor social sunt din municipiul Constanţa, peste 400, iar cei mai puţini sunt în localităţile Dumbrăveni şi Tuzla, care au unul, respectiv, două dosare. Comuna Costineşti este, însă, fruntaşă, din 2001 n-a avut nici măcar un beneficiar. „Este staţiune, oamenii îşi suplimentează veniturile vara şi nu solicită ajutor social.”, a declarat Simona Bătărigă, angajata primăriei.
Există şi situaţii în care o comună cum este Deleni, care are în jur de 2.500 de locuitori, să aibă în plată 120 de dosare de ajutor social. „Au fost şi mai multe, 150, 170.” – spune Aurelia Alexandru, inspector în cadrul Compartimentului de Asistenţă socială la Deleni. „Oamenii şi-au mai găsit de muncă, măcar pe timpul verii. Iarna o să crească numărul. Bine, nu cu mult… legea nu permite, dacă ai o grădină mai mare de 2000 m, să beneficiezi de ajutor social, iar noi avem multe familii care au şi grădini şi animale şi nu se încadrează. Poate locuri de muncă ar găsi, dar implică navetă sau chirie. Poate dacă ar fi ajutaţi… şi poate dacă ar fi şi bunăvoinţă din partea lor…s-ar putea face ceva.”
Comuna Horia, din judeţul Constanţa, are 1.800 de locuitori, dar doar trei beneficiază de ajutor social. Primarul Gigel Sava: „Aveam doar unul, dar, între timp, două persoane au certificat de handicap şi a trebuit să mai facem două dosare. Acum patru ani aveam şi noi 180 de dosare, dar am înfiinţat o societate, în subordinea Consiliului Local, prin care toate serviciile şi lucrările edilitar-gospodăreşti le facem cu cetăţenii din comună. Am angajat toţi oamenii care doreau să lucreze în cadru organizat. Încurajăm muncă, nu cerşetoria. Avem şi cazuri de oameni care nu vor să lucreze, dar acele persoane nu beneficiază de ajutor social. Doar dacă nu sunt locuri de muncă, nu poţi să laşi omul să moară de foame.”
teodorabaumann@radioconstanta.ro