(Audio+foto) Agapă la Gura Dobrogei
Publicat de Liliana Fustanela, 27 octombrie 2015, 00:34 / actualizat: 28 octombrie 2015, 10:37
La 40 de km de Constanța, în drum spre Tulcea, un indicator îți arată că la 4 km la stânga, la vale, se află Gura Dobrogei. Te aștepți să vezi când ajungi acolo, frumusețea etosului dobrogean și după ce treci părăiașul, te întrebi dacă după șanțurile create în prezent pentru canalizare și apă, în case mai există viață .
În urmă cu 50 de ani veneau aici, cam 70 de familii din județul Botoșani, în căutarea unui loc de muncă, de pământ fertil și case ieftine. Acum tinerii de atunci au ajuns la 70-80 de ani, cu pensii modeste. Printre ei, mai sunt și două-trei familii de băștinași .
Maria Aboaice e tristă pentru că satul a îmbătrânit. ”Ne-au făcut noroi pe stradă , dar când o să sosească și apa la robinet, să vedem”, spune cu glasul stins, bătrâna .
Niculina Dănilă e mâhnită că școala care a fost renovată în urmă cu 10 ani, a fost închisă și elevii merg cu microbuzul școlar, 12 km, la școala din Cogealac, comuna de care aparține satul Gura Dobrogei. Odată cu închiderea școlii, totul parcă se duce de râpă. Ruine, drumuri pline de gropi, case și garduri prăbușite și în stânga și în dreapta. Cel mai greu, spune Niculina Dănilă, le este micuților de vârstă preșcolară să plece la grădiniță, dis-de dimineață, tot la Cogealac.
Satul Gura Dobrogei a fost înființat în anul 1885, de brăilenii veniți să colonizeze Dobrogea. La vremea aceea, se numea Cavargic pentru că a fost ridicat pe vechea așezare turcească cu acest nume, populată de turci, până la Războiul de Independență din 1877.
Piatra de temelie a Bisericii a fost pusă în 1905, dar din cauza numărului mic de locuitori, înălțarea sa a durat până în 1912. Au urmat anii de război și lucrările sunt întrerupte. După instaurarea păcii, Biserica cu Hramul Sf.Dumitru din Gura Dobrogei este finalizată la 12 decembrie 1929. Construită în stil bizantin, în formă de cruce și având o singură turlă, în acest moment lăcașul de cult are nevoie de lucrări de restaurare a picturilor, de tencuială și consolidare, în valoare de circa 2 miliarde de lei .
Preotul Claudiu Caranfil slujește aici din 2002. La praznic i-a invitat și pe preoții din satele învecinate Tariverde și Săcele. E conștient că e un vis frumos ca biserica să arate ca un adevărat lăcaș de cult, știe însă că prin biserică, cei aproape 200 de locuitori au parte de speranță, liniște, viață .
A fost Hramul localității Gura Dobrogei și Mihai Budică a venit de la Palazu Mic cu acordeonul, să aducă un gram de veselie localnicilor. La fluier, dar și cu vocea, fiul părintelui, Petru Caranfil, un copil ce promite în folclorul dobrogean, premiat la diverse concursuri de profil și pregătit de profesoara Elena Ionescu Cojocaru.
(secvențe din emisiunea ”Seri de cântec românesc”, ediția 26 octombrie 2015)
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)