Acţiuni ale poliţiştilor pentru combaterea braconajului piscicol
Publicat de , 24 octombrie 2015, 12:44
În primele 9 luni ale acestui an, Poliţia Română a acționat pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol prin efectuarea a 6000 de acțiuni, în urma cărora, polițiștii au descoperit peste 23 de tone de peşte fără documente legale.
De asemenea, polițiștii au întocmit aproape 1.400 de dosare penale, în care sunt cercetate 999 de persoane, bănuite de comiterea de infracțiuni privind pescuitul și acvacultura.
În primele trei trimestre ale acestui an, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii de la stucturile teritoriale de ordine publică, poliţie transporturi şi de la Serviciul de Poliţie „Delta Dunării” au acţionat pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol, precum şi a faptelor ilegale de transport, prelucrare şi comercializare a produselor din peşte.
În acest context, au fost efectuate aproape 6.400 de acţiuni punctuale în toate apele naționale ale României.
Dintre acestea, 22 de acțiuni au fost întreprinse în apele maritime teritoriale, 2.890 în apele continentale (fluvii, râuri, Delta Dunării, lacuri și bălți) și 503 în amenajările piscicole si asociațiile de profil.
De asemenea, polițiștii au efectuat 724 de controale pentru verificarea provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării produselor din peşte şi 1.593 pentru verificarea legalității transportului de pește, produselor și subproduselor din pește.
Astfel, echipele de control au verificat 1.244 de societăţi comerciale care comercializează peşte şi produse din peşte, 487 de amenajări piscicole și asociații de profil și 8.496 de mijloace de transport (ambarcaţiuni şi autovehicule).
În perioada supusă atenției, poliţiştii au întocmit 1.394 de dosare penale în care sunt cercetate 999 de persoane bănuite de comitere a unor infracţiuni privind pescuitul şi acvacultura.
Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, 23.100 de kg. de peşte, dintre care aproape 20 de kg de sturion și 23.080 de kg alte specii, 42,5 kg. de icre, 552 de plase monofilament, 315 setci şi 122 de prostovoale, vintre și năvoade, 3 dispozitive electrice de pescuit, precum și 469 de alte unelte de pescuit.
De asemenea, au mai fost ridicate, în vederea confiscării, 96 de ambarcațiuni, 51 de motoare pentru ambarcațiuni, 31 de rezervoare pentru ambarcațiuni, 12 autovehicule și alte 1.430 de alte bunuri, folosite pentru braconaj piscicol sau pentru transportul ilicit de pește.
La data de 19 octombrie, polițiști ai Serviciului de Poliție Delta Dunării au desfășurat o acțiune în zona Istria-Sinoe, în urma căreia au depistat un bărbat de 29 de ani, din localitatea Istria, Județul Constanța, care, în zilele de 18 și 19 octombrie, a colectat pește, despre care există suspiciuni că ar proveni din braconaj, pe care intenționa să-l valorifice pe raza municipiului Brăila.
În urma controlului efectuat asupra încărcăturii autoturismului, polițiștii au descoperit 395 de kg de pește proaspăt din speciile șalău, somn, crap, știucă, caras, plătică, biban și chefal, pentru care nu a prezentat documente legale de proveniență.
Întreaga cantitate de pește a fost confiscată și predată unei societăți de profil, iar autoturismul a fost ridicat, în vederea confiscării.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea de infracțiuni prevăzute de O.U.G. 23/2008, aprobată cu modificări și completări de Legea nr. 317/2009, privind pescuitul și acvacultura.
** **
La data de 20 octombrie, polițiștii din Tulcea au depistat în zona golfului Holbina 2, din complexului lagunar Razelm-Sinoe, o ambarcațiune cu motor, în care doi bărbați, cu vârste de 25 și 37 de ani, ambii din localitatea Dunăvățul de Jos, județul Tulcea, care s-ar fi folosit de 15 setci monofilament, pentru a captura 101 de kg de pește din speciile șalău, crap, sânger, caras și plătică.
Întreaga cantitate de pește descoperită de polițiști a fost confiscatăși predată unei societăți de profil, spre valorificare.
Ambarcațiunea, motorul și plasele folosite la pescuit au fost ridicate, în vederea confiscării, iar în cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea de infracțiuni prevăzute de O.U.G. 23/2008, aprobată cu modificări și completări de Legea nr. 317/2009, privind pescuitul și acvacultura.