Cine pierde şi cine câştigă la rectificarea bugetară

Publicat de Bogdan Comșa, 22 octombrie 2015, 16:52
Guvernul va adopta, vineri, cea de-a doua rectificare bugetară din acest an. Potrivit proiectului de ordonanţă, întocmit de Ministerul Finanţelor, veniturile şi cheltuielile bugetare vor creşte fiecare cu câte aproximativ 2,6 miliarde de lei, în timp ce deficitul va rămâne la 1,85% din produsul intern brut.
Cei mai mulţi bani vor merge la Ministerul Agriculturii, în special pentru subvenţia la motorină – aproape 770 de miliarde de lei, în timp ce Ministerul Transporturilor pierde 1,61 miliarde de lei, iar cel al Energiei aproximativ 100 de milioane de lei.
Autorităţile locale vor primi aproximativ 2 miliarde şi jumătate de lei. Va fi majorat şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru susţinerea majorărilor salariale aprobate de la 1 octombrie, fiind reduse, în schimb, fondurile de la proiectele cu finanţare externă întârziate.
În acest context, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că sistemul sanitar din România dispune de suficienţi bani şi nu are nevoie de fonduri suplimentare la următoarea rectificare bugetară.
Acesta spune că instituţia pe care o conduce are deja sumele necesare pentru plata programelor naţionale în desfăşurare sau a despăgubirilor impuse de instanţă în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti.
De asemenea, salariile medicilor pot fi plătite din resursele existente. Este motivul pentru care sectorului nu-i va fi repartizat niciun supliment la această rectificare bugetară, a mai explicat ministrul Nicolae Bănicioiu.
La rândul său, vicepreşedintele PNL, Alexandru Nazare, susţine că tăierea de fonduri de la Transporturi confirmă blocajul existent pe toate proiectele de infrastructură finanţate din fonduri europene.
Într-un comunicat de presă, el arată că reducerea considerabilă a investiţiilor reprezintă o pierdere pentru România, deoarece aceşti bani erau rambursaţi de Uniunea Europeană.
Alexandru Nazare cere demisia persoanelor responsabile din ministerul transporturilor şi a directorilor CFR şi CNADNR pentru lipsa autostrăzilor şi a căilor ferate modernizate.