VIDEO: Ion Iliescu riscă să moară în puşcărie
Publicat de Bogdan Comșa, 21 octombrie 2015, 19:36
Parchetul Instanţei Supreme a anunţat, miercuri, schimbarea infracţiunii pentru care este urmărit penal fostul preşedinte Ion Iliescu, în dosarul mineriadei din iunie 1990.
Noua încadrare juridică este de natură să îi dea fiori reci fostului şef de stat. Este vorba despre infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii.
Infracţiunea, prevăzută de articolul 439 din Codul penal, prevede sancţiuni extrem de dure: de la 15 la 25 de ani de închisoare, sau chiar DETENŢIE PE VIAŢĂ.
În aceste condiţii, este foarte probabil ca, în cazul în care fi găsit vinovat, primul conducător al României post-comuniste să îşi sfârşească zilele după gratii. El a fost audiat, astăzi, de procurorii Parchetului de la lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – PICCJ.
Oricare ar fi verdictul, Iliescu va avea o soartă mai blândă decât patru dintre victimele mineriadei din 13-15 iunie 1990, care au pierit în vâltoarea de ciomege, topoare, lămpaşe şi cizme de cauciuc provocată de mineri în Bucureşti.
Până să avem un verdict oficial al Justiţiei, înregistrările audio-video din acele zile, pe care le puteţi urmări mai jos, demonstrează limpede că Ion Iliescu i-a chemat, sau cel puţin şi-a asumat venirea bandelor de mineri în Capitală, care au măcelărit manifestanţii anticomunişti din Piaţa Universităţii.
În afara celor patru morţi, alte trei persoane au fost rănite prin împuşcare, iar peste o mie au fost bătute de ortaci şi lipsite de libertate, prin reţineri abuzive în sedii de unităţi militare şi alte obiective publice.
La acţiunea repesivă au participat şi forţele de ordine, iar în Piaţă au ajuns inclusiv muncitori de la Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti, care, însă, nu au participat la violenţe. Au rămas celebrele scandările acestora: „Moarte intelectualilor!” şi „Noi muncim, nu gândim!”.
Momentul a fost speculat, iar sediile partidelor istorice şi domiciliile liderilor Opoziţiei au fost atacate şi devastate, sub îndrumarea unor personaje misterioase, care au dirijat, discret, gloata violentă.
La scurt timp după redeschiderea dosarului Mineriadei, în martie anul acesta, fostul şef al SRI de la acea vreme, Virgil Măgureanu, a negat implicarea sa în evenimentele din 13-15 iunie 1990, dar a susţinut că au existat agenţi ai Serviciului care au acţionat pe cont propriu: „Îmi pare rău s-o spun, SRI, care pe atunci abia se forma, a avut multe elemente necontrolabile. Nu că vreau acuma să pasez răspunderea, şi eu răspundeam de toate aceste lucruri şi ca şef al instituţiei m-am dovedit atunci a nu fi în stare să previn. Dar să nu exagerăm totuşi proporţia. Au fost câţiva care, într-adevăr, au făcut-o, dar şi-au luat pedeapsa”.
De altfel, Măgureanu a fost audiat şi el, astăzi, la PICCJ, alături de Ion Iliescu. La audieri s-a prezentat şi Victor Athanasie Stănculescu, cel care ocupa, la acea vreme, postul de ministru al Apărării. Ion Iliescu nu a declarat nimic nici la venire, nici la plecarea din sediul parchetului, după aproximativ o oră.
Evenimentele de atunci au izolat pentru o lungă perioadă de timp România pe scena internaţională şi au împiedicat dezvoltarea societăţii româneşti într-un ritm asemănător cu cel al fostelor ţări comuniste, precum Cehia, Slovacia sau Polonia.