Reintroducerea CCM şi prevederi în favoarea salariaţilor, printre modificările Codului Muncii
Publicat de Adina Sîrbu, 20 octombrie 2015, 08:34
Proiectul de lege privind modificarea Codului Muncii prevede reintroducerea contractului colectiv de muncă la nivel naţional şi recompensarea muncii suplimentare printr-un spor de cel puţin 75% din salariu, plătit în următoarele 30 de zile, faţă de două luni, cum este acum.
Sporuri de 175% pentru cei care fac ore suplimentare şi cărora patronii nu le acordă zile libere sau recuperarea concediului de odihnă neefectuat în 18 luni, faţă de un an, sunt alte propuneri în favoarea salariaţilor.
În plus, zilele de concediu de odihnă neefectuate vor fi compensate cu bani, când angajatul părăseşte locul de muncă, iar concediul medical plătit de firme va creşte de la 5 la 17 zile.
Modificările aduse Codului Muncii stârnesc îngrijorare în mediul de afaceri.
Executivul propune dezbateri publice pe marginea modificărilor şi vrea să obţină şi punctul de vedere al investitorilor, spune Rovana Plumb, ministrul Muncii.
Pe de altă parte, liberalii s-au declarat nemulţumiţi şi au precizat că, potrivit legii, Executivul a avut la dispoziţie 60 de zile pentru a se exprima asupra unui document legislativ, termen care a fost depăşit.
Deputatul PNL Cristina Pocora: „Mediul de afaceri este extrem de îngrijorat. Avem în dezbatere parlamentară o lege care bulversează mediul de afaceri, temporizează investiţii şi faţă de care guvernul nu se grăbeşte să emită un punct de vedere.
Documentul legislativ, iniţiat de cetăţeni şi asumat de Blocul Naţional Sindical, se află pe masa de lucru a Camerei Deputaţilor, după ce a fost adoptat tacit de Senat.
Actualul Cod al Muncii a fost adoptat în perioada guvernării Boc în plină criză economică şi în pofida opoziţiei sindicatelor.
Acum organizaţiile salariaţilor par să beneficieze de susţinere la vârful Comisiei Europene, care s-a exprimat recent în favoarea contractelor de muncă pe durată nedeterminată.